Fietst u straks de Gelderse Giro d'Italia-route?

ARNHEM - Voel je een echte Maarten Tjallingii of een Tom Dumoulin. Als het meezit, komt er volgend jaar een permanente Giroroute voor amateurwielrenners door Gelderland. In het spoor van alle wielertoppers die vorig jaar door Gelderland fietsten voor de Giro d'Italia.

Initiatiefnemer Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) hoopt op 6 mei 2017 de eerste paal van de nieuwe wielerroute te slaan. Dat is precies een jaar na de eerste Giro-etappe in Gelderland.

Waar Dumoulin en Tjallingii schitterden

Arnhem en Nijmegen waren toen etappeplaatsen van de Ronde van Italië. De route ging ook langs Apeldoorn en tal van andere Gelderse gemeenten. Dumoulin veroverde toen de roze leiderstrui en Arnhemmer Tjallingii de blauwe bergtrui.

Gesprekken met gemeenten

'We zijn nu bezig te kijken of de betrokken gemeenten mee willen werken. Ook met een financiële bijdrage', vertelt een woordvoerder van RBT KAN, die ook op een bijdrage van de provincie hoopt. De gemeente West Maas en Waal heeft al aangegeven dat de route over haar grond gaat.

Duizenden paaltjes

'Alleen voor de bewegwijzering is al veel geld nodig. Er moeten duizenden paaltjes de grond in', legt hij uit. Ook is geld nodig voor markering, want mensen moeten weten dat de route er is.

'Ook moet worden gekeken dat de wielrenners niet gaan bijten met recreatieve fietsers. De wielrenners fietsen 35 km/u, de recreanten 15 km/u.'

'Ik kan dus nog geen duidelijkheid geven of de route er komt en per wanneer. Maar het streven dat de eerste paal op 6 mei 2017 de grond in gaat. Dat zou mooi zijn', aldus de woordvoerder.

Provincie: leuk initiatief

Binnenkort is er ook een gesprek met de provincie. 'Het is een leuk initiatief, we wachten het gesprek af', reageert een woordvoerster van de provincie.

Meer over dit onderwerp:
Apeldoorn Arnhem Nijmegen Giro
Deel dit artikel: