Nieuws
Oudste rookworst van het land in Doornenburg? Als-ie maar lekker is
DOORNENBURG - Gaat het om het recept van de oudste rookworst van het land? Bij kasteel Doornenburg loopt het water in ieder geval de mensen in de mond.
Tijdens de verbouwing van de koestal van de boerderij is een middeleeuws recept opgedoken, meldt kasteelmedewerker Henk Megens uit Haalderen. 'Het ging om een kist met vergeeld perkament. Daar stonden bijna onleesbare teksten op van oude liederen. Ook waren er eigendomsbewijzen bij', zegt hij.
Oude recepten
En er zat ook een recept bij voor rookworst, met de hand geschreven. Megens: 'Er zijn wel oude recepten van worst bekend, ook uit de Romeinse tijd, maar niet om die worsten te roken.'
De lijst met ingrediënten werd grondig bestudeerd. Megens: 'Varkensvlees, spek en tal van lekkere kruiden en specerijen moesten erin. Het moet dure worst geweest zijn in die tijd, zout en peper waren niet zo gewoon als nu. Hoe meer geld je had, hoe meer kruiden je in je worst stopte.'
'Bloeddruk schiet omhoog'
Op basis van het recept is de rookworst bereid en die wordt gepresenteerd tijdens de kerstmarkt op het kasteel op 17 december. 'Je mag natuurlijk de worst dan ook proeven', zegt Megens, 'maar we passen de receptuur aan de huidige tijd aan. Zouden we de rookworst maken zoals op dat lijstje staat, dan krijgt de dokter het druk. Zoveel kruiden en specerijen. Daarvan schiet je bloeddruk omhoog.'