Nieuws

Posbankmoord: de ontwikkelingen op een rij

Dertien jaar nadat Alex Wiegmink op de Posbank om het leven werd gebracht lijkt er eindelijk een doorbraak te zijn. Woensdag werden twee verdachten aangehouden, een man uit Boekel en één uit Veghel. In dit bericht leest u alle ontwikkelingen rondom de Posbankmoord terug. © Omroep Gelderland
RHEDEN - Dertien jaar nadat Alex Wiegmink op de Posbank om het leven werd gebracht lijkt er eindelijk een doorbraak te zijn. Woensdag werden twee verdachten aangehouden, een man uit Boekel en één uit Veghel. In dit bericht leest u alle ontwikkelingen rondom de Posbankmoord terug.
19:00 De uitzending Dossier Posbankmoord is hieronder helemaal terug te kijken:
18.50 'De verdachten zijn geen doorgewinterde bajesklanten. Ze deden iets wat het daglicht niet kan verdragen, maar ze waren geen raketten aan het verhanelden ofzo. Het was niet iets waar je iemand voor om het leven brengt', aldus de misdaadverslaggever.
18.45 De verdachten worden zaterdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. 
18.41 Volgens Peter R. de Vries heeft de zaak niet zolang geduurd door een tunnelvisie van de politie. 'Er is gedacht dat er rondom de Posbank gezocht moest worden. Dat is ook niet zo gek, want dat is de plaats delict.'
18.36 Tijdens Dossier Posbankmoord gaat het ook over een vorige verdachte, die maanden onterecht heeft vastgezeten. 'Deze man vertelde dat ie gebroken was. Hij is gebrouilleerd met zijn familie en zijn leven stond op zijn kop. Voor hem was het erg belangrijk dat de zaak nu een nieuwe ontknoping lijkt te hebben', vertelt verslaggever Tom Schouten. Een excuses kreeg de man niet. 'Als de zaak is opgelost, is dat wellicht wel op zijn plek', zegt Peter R. de Vries.
18.24 Annemiek Schakelaar, live vanuit Boekel, waar één van de verdachten vandaan komt. 
18.10 We gaan zo beginnen met de extra uitzending. Daarin onder meer de volgende reconstructie.
17.15 De onthullingen van woensdag in beeld:
17.00 Freek was 11 toen zijn vader werd vermoord: een traumatische gebeurtenis. 'Eigenlijk denk ik er elke dag wel even aan. Nu komen er heel veel emoties los en er gaat veel gebeuren.' Net zoals zijn vader is Freek een fanatiek hardloper: hij traint voor de marathon.
16.35 'Je geeft jezelf niet zomaar aan, dit moeten ze haast wel zijn'. Het is de reactie van Leo Wiegmink, een broer van Alex. 
16.15 In Drempt zijn ze altijd blijven geloven in de onschuld van Wiegmink. 'Ik heb gezegd binnen 15 jaar wordt de zaak opgelost.'
16.00 Vanavond zendt Omroep Gelderland een extra programma uit: Dossier Posbankmoord. Daarin zijn de familie van Alex Wiegmink en misdaadverslaggever Peter R. de Vries te gast. 
15.45 Hardloopvriend Aad Steylen: 'Ik heb een blij gevoel dat het opgelost is.' Hij organiseerde jarenlang een herdenkingsloop en de Posbankmoord bleef aan hem knagen.
15.15 Bij het kruisje voor Alex Wiegmink ligt een bloem en een briefje van de hardloopgroep die de Posbankmoord altijd is blijven volgen en is blijven herdenken.
Foto: Omroep Gelderland
15.00 'Een gigantische euforie'. Zo noemt Peter Wiegmink, broer van de vermoorde Alex, de aanhoudingen van de verdachten. 'De details zijn op dit moment niet zo belangrijk. Ik heb veertien jaar lang geduld gehad, die paar weken kunnen er nu nog wel. Maar dan sluit ik het af. Dan zet ik er een dikke punt achter. Volgens de broer is de zaak nu zo goed als opgelost.
14.30 De overbuurvrouw van één van de verdachten, Frank S. kent hem al jaren. Volgens haar heeft Frank S. zijn vrouw na de uitzending van Opsporing Verzocht alles verteld.
Ook zou Alex Wiegmink volgens de verdachte echt de verkeerde man op de verkeerde plek zijn geweest. De overbuurvrouw weet alles, maar mag van de politie niets zeggen. Wel zegt ze ze dat de verdachte helemaal gesloopt was. Uit gewetensnood is hij nu, 13 jaar later, naar de politie gestapt.
Haar man bracht Frank S. op zijn verzoek naar de politie. De vrouw verblijft op dit moment op een ander adres.
14.00 Van januari 2003, tot en met vandaag. De Posbankmoord houdt de gemoederen al meer dan 13 jaar bezig. Waarom werd Alex Wiegmink om het leven gebracht en wie heeft dat op zijn geweten? Lees hier de complete tijdlijn:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!