Nieuws

Zeehondje Nijkerk laat zich niet vangen

NIJKERK - De zeehond die dinsdag gespot werd op het zandstrand van het Veluwemeer bij Nijkerk, is nog altijd niet gevangen. De poging woensdagochtend door medewerkers van zeehondencentrum Pieterburen mislukte.
'Het dier is nu nog in redelijke conditie. De zeehond gaat regelmatig het water in en kan zich daar goed verplaatsen. Dus de conditie is nog zodanig dat ie het wel redt', vertelt Wilma Mulder van de dierenambulance aan Radio Gelderland.
Luister hier het gesprek met Wilma Mulder bij Radio Gelderland:
'Deskundigen hebben echter aan de hand van foto's vastgesteld dat hij longworm heeft. De zeehond kan hiervan behoorlijk ziek worden als er niets aan gedaan wordt.'

Tijd onderweg

Het dier werd dinsdag gezien tijdens werkzaamheden aan de aanlegsteiger op DroomPark Bad Hulckesteijn. De dierenambulance werd gebeld. Toen de medewerkers arriveerden, ging het beestje echter het water in.
Mulder: 'We hoorden dat dat dier eerder in de buurt al gesignaleerd is, iets verderop richting Harderwijk. Er zijn heel veel sluizen en obstakels op de weg naar deze plek. Daarom denk we ook dat hij al een tijdje onderweg is. Mogelijk al een week.'

Wie vangt de zeehond?

Medewerkers van Pieterburen hebben woensdagochtend geprobeerd het dier te vangen. Dat is mislukt. Woensdagavond heeft de dierenambulance het nog een keer geprobeerd, ook tevergeefs.
Als het dier uiteindelijk wel gevangen wordt, gaat het naar een opvangcentrum om de longworm aan te pakken. Daarna wordt de zeehond weer uitgezet.