Nieuws

Museum Arnhem eert Pierre Janssen (de man met de handjes)

Pierre Janssen, oud-directeur van het Gemeentelijk Museum Arnhem, krijgt komend voorjaar postuum een dubbel-expositie in Museum Arnhem en het Stedelijk Museum Schiedam. In dat museum was Janssen conservator. © ANP
ARNHEM - Pierre Janssen, oud-directeur van het Gemeentelijk Museum Arnhem, krijgt komend voorjaar postuum een dubbel-expositie in Museum Arnhem en het Stedelijk Museum Schiedam. In dat museum was Janssen conservator.
In de expositie is vooral aandacht voor het televisiewerk waarmee hij veel mensen voor het eerst in aanraking bracht met beeldende kunst.

Twee miljoen kijkers

Zijn programma 'Kunstgrepen' trok gemiddeld twee miljoen kijkers. De tentoonstelling gaat dan ook 'Een Meesterverteller' heten.
Pierre Janssen in 1963 over de vondst van het graf van Toetanchamon
Janssen, die bekend stond om zijn handgebaren, presenteerde 'Kunstgrepen' van 1959 tot 1972. Hij was van 1970 tot 1982 directeur van het museum in Arnhem.
Pierre Janssen (1926-2007) legde voor het Gemeentelijk Museum in Arnhem een belangrijke collectie van met name magische realisten aan.

Methode Janssen

Er wordt wel gesproken over een methode Janssen, waarbij hij tussen kinderen in op de grond ging zitten om met ze over kunst te praten. 

'Verhaal achter de kunstwerken'

'Hij wist kunst op deze manier naar de manier toe te brengen door het verhaal achter de kunstwerken te vertellen', legt Lotte Jansen Lorkeers van museum Arnhem uit.
'In de expositie zijn aankopen te zien die hij gedaan heeft. Maar ook veel filmpjes om te laten zien hoe hij vertelde. Daarbij ook video's van 'Kunstgrepen', vertelt Jansen Lorkeers.

Gepassioneerd verteller

Janssen was niet alleen een kunstkenner, maar ook een gepassioneerd verteller. In 1988 vertelde hij in het tv-programma 'Zomergasten' over de deportatie van joodse kinderen uit Arnhem in de Tweede Wereldoorlog:
De expositie 'Een Meesterverteller' is vanaf 8 april te zien in Arnhem en Schiedam. Petra Timmer schrijft een biografie over Pierre Janssen. Die verschijnt ook komend voorjaar.
De journalist en presentator overleed in 2007 op 81-jarige leeftijd in Kerk-Avezaath.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl