Omstreden Donjon Nijmegen flinke stap dichterbij

NIJMEGEN - Kansloos, stekker uit de herbouw van de omstreden Donjon in Nijmegen. Geluiden van voor de afgelopen zomer. Maar ineens lijkt de terugkomst van het middeleeuwse verdedigingstoren een stuk dichterbij.

De Stichting Donjon in Nijmegen heeft namelijk een huurder gevonden voor de hele toren die vanaf de Valkhofheuvel over de Waal moet gaan uitkijken. Wie die huurder is, wordt nog geheim gehouden. Ook wat die vervolgens met het pand wil, wordt pas op z'n vroegst eind van dit jaar duidelijk.

Als een voorwaarde is gesteld dat de toren een openbare functie moet hebben, dat bezoekers tegen betaling moeten kunnen genieten van het uitzicht. 'Daar voldoet deze huurder aan', zegt Rosalie Thomassen van de Stichting Donjon. 'Dat beperkte ons wel in de zoektocht naar een geschikte huurder.'

Keuze van de Nijmegenaren

Na tien jaar praten werd in januari van dit jaar duidelijk dat er geen enkele huurder meer was voor de Donjon. De Radboud Universiteit haakte als laatste potentiële kandidaat af om vierkante meters af te nemen in de herbouw van de middeleeuwse woontoren.

In 2006 stemde een meerderheid van de Nijmeegse bevolking via een referendum in met de bouw van de Donjon, onder meer op voorwaarde dat de gemeente er geen geld in zou steken.

Bouwtekening Donjon uit huurdersinformatie van de Stichting Donjon

Twistpunt

Herbouw van de toren is al heel lang een twistpunt. Al in de jaren negentig van de vorige eeuw waren er plannen om de in 1794 gesloopte reuzentoren van de voormalige Valkhofburcht opnieuw de skyline van de Waalstad te laten domineren.

De kosten van de herbouw en de kostbare historische locatie maken dat voor- en tegenstanders van de Donjon elkaar blijven bestoken met argumenten. Criticasters hebben herhaaldelijk geroepen dat de toren die ruim 600 jaar het gezicht van de stad bepaalde er nooit opnieuw komt en ook niet moet komen.

Luchtkasteel

De lokale fractie van GroenLinks in Nijmegen blies in maart nog een springkussen in de vorm van een kasteel op, op de plek waar de Donjon herbouwd moet worden. Stop het luchtkasteel, red het Valkhofpark, betuigde de politieke partij.

'Het duurde lang allemaal', zegt Thomassen van de Stichting Donjon. 'Zo lang zelfs dat het ons ook huurders heeft gekost. Maar we hebben altijd geloofd in het project. En natuurlijk zijn er ook altijd mensen geweest die wilden dat de toren er helemaal niet zou komen. Dan moet je af en toe een beetje op je tong bijten en gewoon doorzetten.'

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Cultuur Geschiedenis Politiek Nieuws
Deel dit artikel: