Nieuws

Hulp nodig? Duitse ambulancemedewerkers rukken voor u uit!

AALTEN - Als u in de grensstreek woont, moet u niet gek opkijken als u vanaf volgend jaar geholpen wordt door een Duitse ambulancebroeder in geval van nood. Twaalf Duitse ambulancemedewerkers hebben vandaag een certificaat behaald dat dat mogelijk maakt.
Hermann Thomas is één van hen. Vandaag oefent hij nog een keer in het opleidingscentrum. Een vrouw uit Dinxperlo heeft mogelijk een beroerte. Samen met zijn Duitse collega is hij als eerste bij haar.
'Hallo mevrouw, wat is er aan de hand?' Met moeite krijgt de vrouw uit haar mond dat ze niet kan praten. Het is nu aan de Duitse ambulancemedewerkers om te helpen. De Nederlandse ambulanceverpleegkundigen kijken toe en geven tips.

Meer communiceren met patiënten

'In Nederland willen de patiënten precies weten wat we doen, in Duitsland vertrouwen ze gewoon op de zorg. Ik heb geleerd om met patiënten te communiceren', legt Hermann Thomas in Nederlands met een Duits accent uit.
'We hebben vooral heel veel lol met elkaar gehad', legt Hanjo Groetschel, medisch leider van de Duitse opleidingsacademie uit. En Nederland en Duitsland zijn, buiten het voetballen dan natuurlijk, niet zo verschillend.'

Trainen op cultuurverschillen

Tijdens de trainingen is ingegaan op taal- en cultuurverschillen. Maar ook is gekeken naar de namen van medicijnen. 'Die zijn soms anders, maar ze hebben wel dezelfde werkzame stof.'
Cees Schenkeveld is projectleider en is blij dat het project van de grond is gekomen. 'We moesten natuurlijk ook kijken naar bijvoorbeeld verzekeraars. Vergoeden die dit wel?' De afgelopen periode is dit allemaal uitgezocht en getoetst. De Duitse medewerkers mogen nu de grens over.

'Aanrijtijden beter? Dat is politiek!'

Als in geval van nood iemand de meldkamer belt, dan kan de medewerker van de meldkamer zien welke ambulance het dichtste bij is. 'Die kan zien waar de Nederlandse ambulance rijdt, maar ziet ook waar de Duitse ambulance rijdt. De dichtstbijzijnde ambulance rijdt dan naar de patiënt', legt Schenkeveld uit.
Of hiermee de aanrijtijden ook beter gehaald worden? 'Laten we daar nou eens over ophouden, dat is echt een politieke discussie', zegt een gefrustreerde Schenkeveld. 'Wij willen mensen helpen en ik heb deze groep mensen de afgelopen tijd bij elkaar gezien en ik zie dat het werkt.' Zijn Duitse collega Groetschel zegt dat ook. 'Das schaffen wir.'
In totaal zullen 40 ambulancemedewerkers het diploma behalen. Vanaf begin 2017 worden ze ook daadwerkelijk ingezet.