Nieuws

Flitsbezoek staatssecretaris aan de Veluwe; dit móet hij zien

Staatssecretaris Martijn van Dam doet vandaag 25 minuten de Veluwe aan. Aanleiding is de verkiezing van het mooiste natuurgebied, waar de Veluwe voor in de race is. Dit mag Van Dam volgens ons niet missen. De vijf hoogtepunten van natuurgebied de Veluwe op een rij. © Jan Bruil
OTTERLO - Staatssecretaris Martijn van Dam doet vandaag 25 minuten de Veluwe aan. Aanleiding is de verkiezing van het mooiste natuurgebied, waar de Veluwe voor in de race is. Dit mag Van Dam volgens ons niet missen. De vijf hoogtepunten van natuurgebied de Veluwe op een rij.

Het oergeluid van burlende edelherten

Nergens in Nederland is het spektakel van de hertenbronst te ervaren als op de Veluwe. De geweien van de vechtende mannetjes die met geweld op elkaar klappen. Het oergeluid van een burlend hert in de vroege ochtend, terwijl de zon opkomt en samen met de nevel op het land voor een sprookjesachtig tafereel zorgt. 
Foto: Louis Verhoeven

De betoverende Posbank

Bewonder het glooiende landschap van de Posbank, onderdeel van het eerste Nationale Park van Nederland: natuurgebied de Veluwezoom. En natuurlijk is dit gebied het mooist als de heide paars kleurt. Maar ook als er een pak sneeuw ligt, is dit landschap betoverend mooi.
Foto: Brenda Beumer

Kootwijkerzand, een woestijn midden op de Veluwe

Blauwe meren, steile heuvels, kronkelende rivieren, klaterende watervallen, eindeloze bossen, de Veluwe heeft het allemaal. En andere natuurgebieden in Nederland misschien ook wel.
Maar de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa, die is toch alleen op de Veluwe te vinden, op het Kootwijkerzand. Vanuit het zendstation Radio Kootwijk is te zien hoe groot en indrukwekkend dit unieke gebied is.
Foto: Jolande Buitenhek

Oog in oog met een wild zwijn

En als de staatssecretaris na dit bezoek bij zijn chauffeur in de auto stapt, is de kans groot dat hij onderweg oog in oog komt te staan met een wild zwijn. Als hij goed kijkt ziet hij de rest van de zwijnenfamilie vlak in de buurt. Met hun snuit wroetend in de aarde, op zoek naar eten.
Foto: Jan Bruil

Park de Hoge Veluwe

Weinig tijd en nog meer wild zien? Breng dan een bezoek aan Park de Hoge Veluwe. Grote kans dat alleen al vanuit de auto edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen gespot worden. Wie mazzel heeft ziet de zeldzame moeflon en het nog zeldzamere korhoen. 
Foto: Regina Vastenhout

Beekprik en gentiaanblauwtje

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele vogelsoorten die graag op de Veluwe vertoeven, het zeldzame vlindertje gentiaanblauwtje of de beekprikken in de Veluwse sprengen en beken.
De staatssecretaris wordt deze donderdagmiddag ontvangen bij de werkschuur van Natuurmonumenten in Otterlo. Een bezoek aan de Veluwe van 25 minuten is natuurlijk veel te kort om de rijkdom van dit natuurgebied te ontdekken. Zelfs met een drone zou het niet lukken om in dit tijdsbestek een goed beeld te krijgen van dit mooiste natuurgebied van Nederland. 

Vul aan!

We zijn benieuwd wat er in ons overzicht ontbreekt. Reageer op dit artikel of op de Omroep Gelderland Facebookpagina. Heeft u ook mooie filmpjes of foto's van de Veluwe? Wij zijn benieuwd! Kijk of plaats hier foto's of mail ons een link naar je Veluwefilmpje op youtube.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!