Nieuws

Als kleuter zat Boyd al op de motor straks is hij misschien wel Europees kampioen

ARNHEM - Al jong is Boyd van der Voorn uit Kerkdriel gestart met motorcross. Op zesjarige leeftijd begon hij met trainen nu gaat hij vanavond om 19.00 uur als jongste Gelderse deelnemer van start bij het Europees Kampioenschap motorcross. Het supercross-evenement vindt plaats in stadion GelreDome.
Het is één van de meest spectaculaire vormen van motorsport: de Supercross. Deze sport is overgewaaid uit Amerika. Na 13 jaar afwezigheid is deze supercross dit weekend terug in het GelreDome in Arnhem. Zo rond de 100 rijders laten daar hun kunsten zien. De deelnemers komen uit de hele wereld. Onder wie dus Boyd van der Voorn. De 15-jarige motorcrosser woont in Kerkdriel en is met zijn familie in de camper naar het stadion gekomen. 

Boyd pakt de beste tijd in de voorrondes

De handen gaan in de lucht van vader Bas van der Voorn, die langs de kant zijn zoon voorbij ziet razen. 'Prachtig hé hij is nu eerste, mooi hoor.' De vreugde is zichtbaar. Zijn zoon rijdt op een 85 cc motor. Om hem heen rijden zo'n 19 andere motorcrossers afkomstig uit heel Europa.

Weer nummer 1 tijdens een kwalificatie-ronde

Om half twaalf kwalificeert Boyd zich voor de race. Hij eindigt weer op de eerste plek. Zijn vader jubelt: 'Geweldig toch'. Toch is ook de spanning direct voelbaar. 'Nu hij favoriet wordt dan kan hij extra druk voelen', aldus Bas van der Voorn. Boyd zelf is er rustig onder: 'Ik weet niet wat ik moet verwachten.'Hij vervolgt: 'Ik ga gewoon mijn best doen.' 

Boyd gaat bij één heat over de kop en start vanavond als zesde

De 15-jarige motorcrosser is wat gespannen voor de finale. Hij mag na alle heats als zesde van start om 19:00. In al zijn enthousiasme vergat de jonge motorcrosser tijdens een inhaalmanoeuvre de baan.  Boyd vloog over de kop in een zandwal. 

1900 start allesbepalende race van Boyd

Nog even geduld en dan weten we of Boyd een podiumplek weet te bemachtigen. Zijn vader durft nog niet te zeggen of Boyd Europees Kampioen zal worden. 'Het is bij de motorsport zo dat zo je kansen kunnen keren. Je hoeft maar één misstap te maken tijdens een heat of je positie wankelt al'. Maar voegt vader toe 'Ik hoop natuurlijk dat mijn kind gaat winnen, een podiumplek zou mooi zijn'.