Nieuws

De duistere geschiedenis van het Nijmeegse Besiendershuis in 'Spoekie'

NIJMEGEN - Het Besiendershuis is het oudste huis van Nijmegen. Het huis heeft niet alleen een rijke geschiedenis, maar ook een duistere geschiedenis die volgens sommigen nog steeds te voelen is. Vanaf 20 tot en met 26 oktober is over deze verontrustende geschiedenis een voorstelling te zien in het huis.
Het Besiendershuis in Nijmegen bestaat al sinds 1525 en kijkt dus al bijna 500 jaar uit op de Waal. De eerste echte bewoner van het Besiendershuis was Wouter Kolf. In 1603 is Wouter Kolf met zijn vrouw in het Besiendershuis gaan wonen. Vandaag de dag kun je mooi wandelen en lekker eten op de Waalkade, maar dat was toen wel anders. Er was veel industrie en criminaliteit langs de Waal, een stuk minder gezellig dan vandaag dus. 
Ondanks de grimmige sfeer op de Waalkade heeft Wouter Kolf er toch voor besloten om daar te settelen en een gezin te beginnen. Maar zoals Jan-Wieger van den Berg, kunstenaar-conservator van het huis, zegt: 'De dood achtervolgde Wouter Kolf.' Drie van Wouter Kolf's vrouwen zijn gestorven in het huis, de derde zwanger van zijn kind. Daarna heeft hij besloten om het gezinsleven maar achter zich te laten.

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Voorwerpen bewegen spontaan

Sinds 2010 is het Besiendershuis een walhalla geworden voor kunstenaars en andere creatievelingen die hun talenten mee naar Nijmegen willen nemen. Kunstenaars die in het huis verblijven werken meestal voor de gemeente Nijmegen en wonen er soms een aantal maanden. 
De gevoeligere gasten laten weten dat zij zich niet altijd even fijn voelen in het huis vanwege een vervelende 'aanwezigheid'. Voorwerpen die spontaan bewegen en vreemde geluiden zijn maar een paar van de spookachtige verhalen die de gasten vertellen. Sommige tijdelijke bewoners zijn er heilig van overtuigt dat het er spookt. Er is zelfs een gast geweest die na eén nacht zijn koffers pakte om nooit meer terug te keren. 

Spoekie

Van 20 tot 26 oktober is er in het Besiendershuis een voorstelling te zien over dit duistere hoofdstuk in de geschiedenis van Nijmegen genaamd 'Spoekie'. De voorstelling is mede georganiseerd door de nachtburgermeester van Nijmegen en vertelt de spookachtige verhalen achter het huis. Ook neemt de voorstelling een kijkje in het leven in oud-Nijmegen. 
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl