Nieuwe boeren gaan tegen de trend in

HEMMEN - Dat steeds meer boeren stoppen omdat ze failliet gaan of omdat niemand het bedrijf wil overnemen is een bekend verhaal. Tegelijkertijd zijn er steeds meer jonge hoogopgeleide mensen van buiten de agrarische sector die er juist álles voor over hebben om biologisch boer te worden, zoals Welmoet de Waard uit Hemmen (gemeente Overbetuwe).

In razend tempo trekt De Waard preien uit de grond, snijdt met een modderig mes de wortel er af en stopt de groenten in een krat. Het is nat en koud en er staat een gure wind. De Waard had ook ergens op een chique kantoor kunnen zitten in plaats van op de natte aarde, want ze heeft een studie Milieukunde afgerond. 'Ach, ik vind het wel lekker!', zegt De Waard, 'als het tenminste niet de hele week regent.....'

Zij is niet de enige dertiger die is begonnen als boer. Exacte cijfers zijn er niet, maar op de agrarische opleiding Warmonderhof in Dronten is het aantal aanmeldingen de laatste jaren maar liefst vervijfvoudigd naar bijna 200. 'Dat zijn vooral mensen uit de steden', weet Sandra van Kampen, adviseur in de voedselsector. 'Zij zijn het zat in de stad en willen lekker met hun handen in de aarde bezig zijn'.

Het kan wel

Daarmee gaan de nieuwe boeren tegen de trend in, want de laatste jaren verdwijnen er juist veel agrarische bedrijven. Volgens het ING Economisch Bureau zullen er dit jaar 7 duizend boeren in Gelderland en Brabant stoppen. De nieuwe boeren zijn ervan overtuigd dat het wèl kan. Van Kampen: 'De mensen die er nu voor kiezen doen het anders: kleinschalig, duurzaam en al dan niet biologisch'.  

Daar kan Wemke van den Berg uit Beusichem over meepraten. Hij werkt nog in de wegenbouw, maar hij is sinds begin dit jaar ook de trotse eigenaar van een fruitteeltbedrijf samen met zijn vriendin Jacqueline de Danschutter. Het stel gaat biologisch fruit telen dat ze rechtstreeks aan consumenten willen verkopen.

'Dit is toch magisch!'

Ook De Danschutter heeft nog een baan, maar al haar overige tijd is ze in de schuur te vinden, bijvoorbeeld om de eerste oogst te sorteren. Ze houdt een appel omhoog. 'Dat zoiets moois als deze goudreinet zomaar aan een boom kan groeien', lacht ze, 'Dat is toch magisch!'

De Danschutter en Van den Berg hebben dus allebei nog een baan, ze runnen een fruitteeltbedrijf en alsof dat allemaal nog niet genoeg is bouwt het stel ook nog een appartement in de schuur om in te wonen. Dat scheelt tenslotte geld. Per 1 november moeten ze verhuizen. 'Ja, we hebben een beetje haast!', lacht Van den Berg.

Toch staat de nieuwe fruitteler goedgemutst gipsplaten tegen de wand te schroeven. Hij heeft geen moment spijt gehad. 'Nooit. Dit is wat we willen. En als we iets willen, dan gaan we er vol voor, zo zijn we nu eenmaal'. Zijn vriendin Jacqueline vult aan: 'Hiervoor woonden we in de Randstad met allebei een drukke baan. Als ik nu naar buiten kijk, dan weet ik waar ik het allemaal voor doe'. 

 

 

Deel dit artikel: