De eerste democratische regering van Gelderland beging grote misdaden

ARNHEM - We zien het dagelijks op het Journaal. De strijd voor democratie kost in de hele wereld mensenlevens. De revoluties in de Arabische wereld ontaarden in moordpartijen, de sloop van cultureel erfgoed en nieuwe dictaturen. Dit lijkt een ver-van-mijn-bed show, maar de Ridders van Gelre ontdekken maandag dat soortgelijke taferelen zich ooit afspeelden in Gelderland.

Het eerste democratisch gekozen provinciebestuur was in 1796 verantwoordelijk voor het slopen van de eeuwenoude Valkhofburcht in Nijmegen.

Het kasteel was volgens de volksvertegenwoordigers in Arnhem een symbool van de oude politiek, van vorsten en adel. Er vloeide ook bloed.

Vermoord om politiek standpunt

De Achterhoekse Freule van Dorth werd tijdens het eerste democratische bestuur van Gelderland ter dood veroordeeld, omdat zij openlijk steun betuigde aan de verdreven prinsen van Oranje.

In Winterswijk belandde zij voor een vuurpeloton. De Freule van Dorth is de enige vrouw in de Nederlandse geschiedenis die om politieke redenen is vermoord. Ridder René brengt de freule een eerbetoon.

Advocatenkantoor De Kempenaer

De eerste democratische regering in Gelderland kwam snel ten val. Na een paar jaar keerde de dictatuur terug onder leiding van Keizer Napoleon Bonaparte in Frankrijk. De autoritaire Koning Willem I was zijn opvolger.

Vanuit Gelderland ontstond steeds meer kritiek op de grote macht van de eerste Oranjekoning. De Arnhemse advocaat De Kempenaer was één van de grote voorstanders van een nieuwe, meer democratische grondwet. Hij stelde deze op samen met de bekende politicus Thorbecke.

Het advocatenkantoor van De Kempenaer bestaat dit jaar precies 200 jaar. Ridder Bas viert de verjaardag mee op het kantoor in Arnhem.

Gelredag in Zutphen

Omroep Gelderland zendt het tweede deel van Ridders van Gelre – Waarom Gelderland de kraamkamer van de Nederlandse democratie is - op maandagavond 24 oktober uit vanaf 17.20 uur.

De Gelredag is zaterdag aan het 's Gravenhof in Zutphen. Hier komen burgers al eeuwenlang samen om de stad te besturen. Stadsgidsen nemen bezoekers gratis mee langs de mooiste historische plekken.

Ook zijn de Walburgiskerk en de bijzondere Librijebibliotheek gratis toegankelijk voor de eerste 90 bezoekers.

Voor meer informatie over de Gelredag:

Bezoek het centrum van de macht in Zutphen tijdens de Gelredag

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Ridders_van_Gelre Nieuws
Deel dit artikel: