Grote zorgen in Aalten om aanrijtijden ambulance

AALTEN - De gemeenteraad van Aalten is zeer bezorgd over de kwaliteit van het ambulancevervoer. Uit onderzoek van RTL Nieuws zou blijken dat bij een levensbedreigende situatie de ambulance in zo'n 24 procent van de gevallen niet op tijd is in de gemeente Aalten.

Bij een dergelijke situatie zou er binnen 15 minuten een ambulance ter plaatse moeten zijn. Het feit dat dit in bijna een kwart van alle gevallen niet gehaald zou worden, baart alle partijen in de Aaltense gemeenteraad grote zorgen. De raad heeft burgemeester Berghoef opdracht gegeven actie te ondernemen.

Tussen de zorgverzekeraars, het ambulancevervoer van de RAV Noord- en Oost-Gelderland en de gemeente is er een prestatie-overeenkomst waarbij 93 procent van de ambulanceritten bij een levensbedreigende situatie (een zogenaamde A1 melding) op tijd moet zijn. Uit cijfers die eerder bekend waren bij de gemeente Aalten bleek dat de ambulance slechts in 82,4 procent van dit soort gevallen binnen een kwartier ter plaatse is. De cijfers uit het RTL-onderzoek zijn met 76 procent nog veel slechter.

Vuist op tafel

De gemeenteraad wil dat burgemeester spoedig met de actuele en correcte cijfers komt. 'Het is zeer zorgelijk als de ambulance bij 1 op de 4 personen in Aalten te laat komt. Zeker in dit soort gevallen als iedere seconde telt, bijvoorbeeld bij herseninfarcten', reageert CDA-raadslid Gerrit Wassink.

VVD'er Gerbert Navis noemt een extra ambulancepost als mogelijke oplossing en vindt dat de burgemeester misschien harder met de vuist op tafel moet slaan bij het RAV Noord- en Oost Gelderland en de zorgverzekeraars.

Een andere oplossing is de samenwerking met de Duitse ambulancedienst die volgend jaar van start gaat.

Zie ook:

Ambulance een op vier keer te laat bij spoedgevallen in Aalten, hoe zit het bij u?

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Aalten Achterhoek Zorg Nieuws
Deel dit artikel: