Zes Gelderse muzikanten helpen een Afghanistan-veteraan zijn verhaal te vertellen: PTSS op het podium

ARNHEM - Hij schreef een boek over zijn in Afghanistan opgelopen oorlogstrauma. Erik Krikke uit Steenwijk. Zes Gelderse muzikanten helpen hem nu zijn verhaal in het theater te vertellen. PTSS op het podium.

Een voorstelling over de helende kracht van praten over je problemen en de kracht van muziek. Het is gebaseerd op het boek dat is voortgekomen uit de schijfopdrachten die Krikke van zijn psycholoog kreeg. Dat levert zoveel herkenning op dat het inmiddels aan een tweede druk toe is en volgend jaar verschijnt in het Engels.

Geamputeerde ledematen in vuilniszakken

Oorlogschirurgie in Afghanistan. Verminkte collega's op je operatietafel. Kinderen met schotwonden. Geamputeerde ledematen opvangen in vuilniszakken. Het werd Erik Krikke teveel. Erik de hulpverlener werd zelf slachtoffer. Van het Post Traumatisch Stress Syndroom.

Jarenlang zweeg hij over wat hem zo in de kern had geraakt. 'Omdat ik een hele grote stoere militaire operatie-assistent ben van ruim honderd kilo. En ziek worden van het werk, dat overkomt alleen een ander.'

Hulp vragen geen teken van zwakte

Uitleggen dat het iedereen kan overkomen is precies wat de getraumatiseerde veteraan voor ogen heeft. Praten helpt. Het stempel moet volgens hem van PTSS af. 'Vroeger zag ik hulp vragen als een teken van zwakte. Inmiddels weet ik beter.'

Operatie Geslaagd [ Erik Krikke & Silhouette ] - Fix You [ Coldplay ]

 

Zie ook:

Op 2 december is er een kleine try-out van de theatervoorstelling in Theater Onder de Molen in Vorden.
Meer over dit onderwerp:
Cultuur Gezondheid
Deel dit artikel: