Verdubbeling rattenmeldingen Wijchen; Tijdelijk verbod voeren vogels bij waterpartijen.

WIJCHEN - Het voeren van vogels bij waterpartijen in Wijchen is tot eind 2016 verboden. Op die manier wil de gemeente de rattenoverlast terugdringen. Het aantal meldingen van ratten in Wijchen is de afgelopen drie jaar verdubbeld.

Vaker melding van dezelfde rat

Uit navraag bij de ongediertebestrijder blijkt echter dat er niet een verdubbeling van het aantal ratten is, zo zegt de gemeente: 'Meerdere bewoners maken een melding van dezelfde rat, de rat loopt vaak langs meerdere tuinen. Sinds social media en de aandacht van het afgelopen jaar zijn er zichtbaar meer rattenmeldingen gedaan.'

Meer spreiding door watergangen

De spreiding over het aantal wijken waar ratten worden waargenomen is wel toegenomen. In 2012 waren er meldingen in 26 wijken/buurten en in 2016 zijn er tot nu toe meldingen in 32 wijken/buurten. Volgens de gemeente komt die spreiding door de verschillende watergangen en waterpartijen in Wijchen, maar ook door het houden van kleinvee (kippen, vogels, konijnen) bij bewoners thuis.

Rattenbestrijding effectief

Volgens de gemeente is de huidige methode van rattenbestrijding even effectief als voorheen. Op een locatie waar rattenbestrijding wordt toegepast wordt de locatie een jaar gemonitord en bestrijding toegepast. 'De rattenbestrijding met vallen, gifblokken waar dat toegestaan is, heeft het gewenste effect.' 

Opruimen etensresten en visafval

Het tijdelijk verbod op het voeren van vogels bij waterpartijen wordt via borden duidelijk gemaakt. Tevens vraagt gemeente de hengelsportvereniging om hun leden erop te wijzen visafval en etensresten op te ruimen na het vissen.

 

Meer over dit onderwerp:
Wijchen
Deel dit artikel:

Reageren