Extra fietsplekken Nijmegen

NIJMEGEN - Er komen extra stallingsplekken voor fietsen in Nijmegen. Op die manier wil wethouder Ben van Hees iets doen aan de moeilijkheden om je fiets in het centrum van de Waalstad te parkeren.

Geen 'spitsrekken' want 'doordouwen' voldoet meestal

In 2015 vroeg de gemeenteraad om maatregelen voor het fietsparkeren in het centrum van Nijmegen. Eén van de voorstellen vanuit de raad was het bijplaatsen van zogenoemde 'spitsrekken' op drukke plekken bij evenementen, in weekenden of andere drukke momenten.

 Wethouder van Hees neemt dat advies niet over omdat daar nauwelijks ruimte voor is: 'Vaak zien we dat fietsers op drukke uren hun fietsen parkeren parallel aan fietsen in een rek, het zogenoemde 'doordouwen'. Zolang daarmee geen winkeltoegangen en of calamiteitenroutes worden geblokkeerd is dit acceptabel.'

Lichtobject voor betere herkenbaarheid Plein 44 stalling

Wat van Hees onder meer wél doet is het plaatsen van een lichtobject naast de entree van de fietsenstalling onder Plein 1944 waardoor de herkenbaarheid wordt verbeterd. Hij is ook voorstander van het zoeken naar stallingen voor de fietsen van binnenstadbewoners op hun eigen terrein, al legt hij daarvoor het initiatief bij de bewoners zelf. Maar leegstaande panden geschikt maken om tijdelijk te gebruiken als stalling, ziet wethouder van Hees niet zitten onder meer vanwege de hoge kosten. 

Op iedere autoparkeerplaats passen tien fietsen

De wethouder is wél voor het voorstel om enkele autoparkeerplaatsen in de ringstraten om te bouwen tot fietsenstallingen. Op iedere autoparkeerplaats passen namelijk tien fietsen. Binnenstadbewoners die dit willen moeten hiervoor zelf het initiatief nemen en draagvlak vinden bij hun buurtgenoten. Overigens waarschuwt wethouder Ben van Hees wel: 'Het totale probleem van fietsparkeren in het centrum van Nijmegen lossen we hiermee niet op. Daarvoor moeten we aanvullende maatregelen nemen aan de rand van de stad.'

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen
Deel dit artikel:

Reageren