Laat de vleermuizen lekker slapen

ACQUOY - Het is oktober en dus voor vleermuizen tijd om een plekje op te zoeken om de winter slapend door te kunnen brengen. Maar het aantal winterverblijfplaatsen vermindert en dus roepen vleermuizenliefhebbers op om zelf een vleermuizenkast in je omgeving op te hangen.

Vleermuizen hebben in de winter niets te eten dus moeten ze overwinteren en overleven op vetreserves. Ze beperken hun hartslag en ademhaling en brengen ze hun lichaamstemperatuur tot een paar graden boven het vriespunt. In maart of april vliegen ze weer uit.

Bunkers bieden bescherming aan de vleermuis

De forten van de Nieuwe Hollandse waterlinie zijn belangrijke plekken voor vleermuizen om hun winterslaap te houden. De Stichting Liniewacht onderhoudt en beheert samen met de eigenaren (particulieren, Staatsbosbeheer en Waterschap Rivierenland) deze unieke locaties. Bij het beleefbaar maken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn sommige groepsschuilplaatsen toegankelijk gemaakt voor publiek en andere juist ingericht voor vleermuizen. Daarnaast worden de groepsschuilplaatsen jaarlijks in de zomer en in de winter gemonitord op het voorkomen  van vleermuizen.

Het gaat niet zo goed met de vleermuis omdat er bomen gekapt worden en wegen aangelegd. Daardoor worden vliegroutes van vleermuizen verstoord. De Liniewacht zorgt rondom de Nieuwe Hollandse waterlinie voor goede aanvliegroutes en een vleermuisvriendelijke omgeving. Daarnaast probeert de stichting de inrichting van groepsverblijven te verbeteren. Het aantal vleermuizen dat overwintert in de bunkers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is dan ook gestegen in de afgelopen jaren.

Help de vleermuis aan een goede slaapplek

Spleten en gaten in huizen en schuren worden dichtgestopt en dus zijn er steeds minder plekken voor vleermuizen om te overwinteren. Arie Kok van de Liniewacht roept dinsdagavond in het natuurprogramma BuitenGewoon op om de Liniewacht te steunen of om in je eigen omgeving op een windluwe plek een vleermuizenkast op te hangen. Je kunt er één kopen of zelf één maken. Er zijn ook kasten verkrijgbaar om in de boom te hangen.

Meer info: De liniewacht
                 Vlegel (vleermuizenzwerkgroep Gelderland)

 

Deel dit artikel:

Reageren