'Als zij hard gaat, ga ik er gewoon achteraan'; jongeren en ouderen samen op een scootmobiel in Aalten

AALTEN - Het is een wat ongewoon gezicht in Aalten: jongeren en ouderen die samen op pad gaan in een scootmobiel. Ze doen mee aan het Aaltense project 'It' Scoot to be here'  waarin 16 scholieren en 16 ouderen een jaar lang samen optrekken.

'It 'Scoot to be here' is een participatieproject waarbij de scootmobiel de verbindende factor moet worden tussen jong en oud. Het project is een plan van Richard Jongetjes, van Glimlach Producties. Jongetjes komt oorspronkelijk uit Aalten en werd op het idee gebracht door zijn moeder. Toen zijn vader overleed kocht Jongetjes voor haar een scootmobiel, zodat ze zelf de deur uit kon. Dat gegeven bracht hem op het idee voor een scootmobielclub voor ouderen. 'En het mooie is nu dat ze allemaal een scholier hebben als maatje, die ze elke maand een keer ophaalt met de scootmobiel.' 

Maatjes

De jongeren - tussen de 15 en 17-  zitten op Schaersvoorde en hebben inmiddels allemaal een maatje van 65-plus. Zo is de 15-jarige Sharon Meinen gekoppeld aan de 81-jarige Annie Jongetjes. De dames hebben meteen een klik. 'Ja het is wel gezellig, ik denk dat we veel kunnen kletsen', zegt Sharon. 'Zo blijf je zelf ook nog een beetje jong', vult mevrouw Jongetjes aan. 

Hard gaan

De jongeren hebben allemaal geleerd om te kunnen rijden op een scootmobiel. Volgens Richard Jongetjes maakt die scootmobiel de verbinding. 'Ja met hetzelfde middel ben je één. ' En de jongeren vinden het alleen maar leuk op zo'n scootmobiel. 'Hij kan heel hard', lacht Sharon. Haar maatje Annie Jongetjes wordt er niet warm of koud van:  'Ik ga er gewoon achteraan hoor, als ze hard gaat!'. 

Het project 'It' Scoot to be here' is tot stand gebracht door Stichting Figulus, welzijn, vmbo Schaersvoorde, Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé en Glimlach Producties. 

 

Meer over dit onderwerp:
Aalten Onderwijs Zorg-Ouderenzorg
Deel dit artikel:

Reageren