Nieuws

Asbesttrein rijdt door Achterhoek

VARSSELDER - Golfplaat na golfplaat komt naar beneden. Roy te Boekhorst uit het Achterhoekse Varsselder staat met de armen over elkaar toe te kijken. 'Normaal ben ik hier de baas op het terrein, maar vandaag moet ik achter het lintje blijven', lacht hij.
Roy heeft een werkplaats voor zijn timmerbedrijf in het Achterhoekse dorp staan. Het bedrijfspand heeft nog een asbestdak. Een dak dat vanaf 2024 verboden is. 'We halen hem er nu af, omdat er een mooi aanbod voorbij kwam'.

Asbesttrein dendert door

Dat aanbod kwam van De Asbesttrein. Een initiatief van Achterhoekse gemeenten en het bedrijfsleven. Samen willen ze de asbestdaken zo snel en goedkoop mogelijk verwijderen. 'De meeste mensen weten ergens in hun achterhoofd wel dat je vanaf 2024 geen asbestdak meer mag hebben, maar ze doen er nog niets mee', zegt projectleider van De Asbesttrein Anton Legeland.

Gezondheidsproblemen

De Tweede Kamer besloot vorig jaar dat asbestdaken verboden zijn vanaf 2024. Asbest is een slijtvast en duurzaam materiaal. Toch is het gevaarlijk. 'Daken liggen in weer en wind en dat betekent dat asbestvezels vrij komen en daarmee zijn we bezig om weer een gezondheidsprobleem met asbest te creëren', zegt Annemieke Nijhof. Zij is asbestdeskundige.
Als we niets doen, dan wordt het laatste asbestdak in 2045 verwijderd. En dat is ruim 20 jaar te laat. Daarom is bewustwording belangrijk. De Asbesttrein moet daar bij helpen. 'Wij zij nu met een pilot begonnen in de gemeenten Oude IJsselstreek en Bronckhorst. De gemeente Berkelland volgt in 2017. Met die pilots willen kijken hoe we sneller, slimmer en goedkoper te werk kunnen gaan', legt Legeland uit.

Voorbeeld voor de rest van Nederland

De Asbesttrein is een voorbeeld voor de rest van Nederland. Dat zegt asbestdeskundige Annemieke Nijhof. Zij was vorig jaar woedend toen de wet waarin asbestdaken verboden worden, werd aangenomen. 'Je kunt wel iets verbieden, maar dan moet je ook iets regelen zodat mensen aan het verbod kunnen voldoen'. Den Haag zag dat uiteindelijk in en zo werd er het programmabureau 'Aanpak versnelling sanering asbestdaken' opgestart. Doel is om met verschillende partijen te kijken hoe de grootschalige sanering van asbestdaken kan worden aangepakt.

1300 voetbalvelden aan asbest

In Gelderland ligt ruim 14 miljoen m2 aan asbest op de daken. Het zijn cijfers van de provincie Gelderland. Volgens een woordvoerder is niet helemaal nauwkeurig vast te stellen om hoeveel asbest het precies gaat, omdat het schattingen zijn aan de hand van luchtfoto's.
Het grootste deel van de asbestdaken ligt op agrarische bedrijven. In de grafische weergave zijn meer cijfers te vinden.

Euro's nog om doel te bereiken

Of Gelderland in 2024 asbestdakenvrij is, is de vraag. 'We moeten echt een tandje bijzetten', zegt Legeland. Je ziet nu al dat saneerders druk zijn en dat prijzen omhoog gaan'. Asbestdeskundige Nijhof is positief. 'Je ziet langzaamaan dat steeds meer mensen informatie opvragen. Ik heb goede hoop dat het uiteindelijk allemaal goed komt'.
Wel hebben we daar volgens Legeland hulp van de overheid voor nodig. 'We blijven subsidies nodig hebben'. Op dit moment is er een landelijke subsidiepot. Daarin zit €75 miljoen euro. Dit jaar kan daar € 15 miljoen euro van gebruikt worden. Ook de provincie Gelderland heeft nog subsidieregeling, asbest er af, zon erop. Die regeling loopt eind deze maand af. De provincie is nog aan het kijken of de termijn verlengd kan worden, omdat er nog geld beschikbaar is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!