Provincie oneens met beschuldigingen failliete Archeodienst

ARNHEM - De provincie Gelderland is het niet eens met de beschuldiging van de directeur van de Archeodienst Zevenaar dat de provincie wanbetalers in bescherming nam. Vandaag werd bekend dat de dienst failliet is gegaan.

De failliete Archeodienst had financiële problemen door wanbetalers en wilde daarom archeologische vondsten verkopen. De provincie was het hier niet mee eens en liet begin september beslag leggen op de vondsten. 'Wij hebben de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat erfgoed dat van ons allemaal is behouden blijft.' legt Van der Schaaf de beslissing uit.

Maar voor de beslaglegging heeft de provincie geprobeerd om samen met andere provincies en de Archeodienst tot een voorstel te komen om het probleem van de Archeodienst onder de aandacht te brengen. De provincie wilde daarin niet verantwoordelijkheid nemen voor het probleem van de onbetaalde rekeningen, maar bood wel aan om per casus te bekijken wat er gedaan kon worden aan de wanbetaler.

De provincie zegt zeker begrip te hebben voor de problemen. Van der Schaaf: 'We begrijpen dat de directeur grote moeite had na verplicht archeologisch onderzoek rekeningen betaald te krijgen door gemeenten en projectontwikkelaars, maar wij hadden grote moeite met hoe hij het probleem wilde oplossen.’

'We hebben er alles aan gedaan om het te voorkomen.'

De provincie zegt er destijds alles aan gedaan te hebben een beslaglegging te voorkomen. Er is de dag voor de beslaglegging tot 's avonds laat geprobeerd om de zaak buiten de rechtbank te regelen. Helaas, een juridische procedure rond de archeologische vondsten van archeodienst blijkt toch onvermijdelijk, schrijft verantwoordelijk gedeputeerde Josan Meijers in een interne email verstuurd om 22.30 's avonds.

De provincie laat verder weten de gang van zaken bij de failliete Archeodienst Zevenaar te betreuren. Morgen zouden de Archodienst en de provincie elkaar voor de rechter treffen in een kort geding. Dat gaat nu niet door. Van der Schaaf: 'Je kunt niet procederen tegen een failliete onderneming, we gaan daarom nu eerst in gesprek met de curator.’

Zie ook:

Archeodienst Zevenaar failliet, al het personeel op straat

Provincie legt beslag op archeologische vondsten van bedrijf in Zevenaar

 

Deel dit artikel: