Nieuws

Nieuwste 'superfood' komt uit Groenlo

GROENLO - Vanaf volgende week maandag is zogenoemde A2-melk voor het eerst verkrijgbaar in de supermarkten van Plus en Coop. Mensen die last hebben van maag- of darmklachten na het drinken van reguliere melk (A1-melk) zouden deze klachten niet hebben bij het drinken van A2-melk.
Dat meldt de NOS. De omroep schrijft dat de biologische A2-melk die Plus volgende week verkoopt afkomstig is van melkveehouder Chris Bomers in Groenlo. De melk wordt op de markt gebracht door het bedrijf Blu Cow. De NOS vergelijkt de melk met speltbrood, wat net als bijvoorbeeld quinoa en tarwegras tot de zogenaamde 'superfoods' wordt gerekend.

Melk van oerkoeien

De A2-melk is vernoemd naar een gen dat de koe in zich heeft. De melkfabriek wil melk van koeien met het A2A2-gen. Waarbij zowel het A2-gen van de moeder als van de vader van de melkkoei is overgedragen. De eiwitten in de melk van deze koeien zouden hetzelfde zijn als die in de melk van oerkoeien.
Volgens melkproducent Blu Cow zouden Veel mensen die klachten hebben nadat ze melk hebben gedronken dat krijgen omdat ze de de A1-eiwitten niet kunnen verteren. A1-eiwitten zouden vooral voorkomen in koeien die zijn doorgefokt om veel melk te produceren.

'Geen wetenschappelijk bewijs'

Volgens critici is er geen wetenschappelijk bewijs dat A2-melk werkt, maar dat komt volgens Blu Cow omdat onderzoek naar voedsel teveel variabelen kent. 'Wel zijn er meer dan honderd onderzoeken die aantonen dat A1-eiwitten moeilijk te verteren zijn.'
Volgens Bomers werkt de andere melk wel degelijk. Bomers hoorde van een oom uit Canada over A2-melk nadat bleek dat zijn dochtertje geen koemelk verdraagt, zegt de NOS.
Uit DNA-onderzoek bleek dat 80 procent van zijn veestapel al uit A2-koeien bestond. Vorige week zijn de laatste A1-koeien verkocht en Bomers melkt nu alleen nog A2-koeien voor Blu Cow.

70 kilometer omrijden voor A2-melk

Bomers tegen de NOS: 'Ik weet van mensen die na het drinken van A2-melk zeggen: de vage buikklachten zijn voorbij. Wetenschappelijk is het misschien niet onderbouwd, maar ik ken veel mensen die 70 kilometer omrijden om A2-melk bij de boerderijwinkel te kopen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!