Voormalig openluchtzwembad Zevenaar aangepakt door vrienden van de Breuly

ZEVENAAR - Een hondenspeelpaats, planetenpad, speeltoestellen voor jong én oud. Voormalig openluchtbad De Breuly in Zevenaar wordt de komende maanden aantrekkelijker gemaakt. Belangrijkste is wel dat de natuur behouden blijft.

Openluchtzwembad De Breuly werd in 2008 door de gemeente Zevenaar gesloten. 'Ik zag al doemscenario's voor me', zegt Joop Bolder. Hij is lid van de dorpsraad Ooy en woont op een steenworp afstand. 'Ik kom hier mijn hele leven al. Ik heb hier geschaatst, gezwommen en les gehad. En ik wil graag dat de volgende generatie dat ook kan doen'.

De dreiging dat de volgende generatie dit niet kon doen was volgens Bolder aanwezig. 'Er is gesproken over een hotel met horeca. En dat betekent misschien wel dat er hekken omheen komen en dan kunnen we ons gebied niet meer in.'

Tegenstrijdige belangen

Samen met zes andere verenigingen pakte Joop de handschoen op. 'Allerlei verenigingen die gebruik maken van De Breuly hebben nu samen één doel, het gebied open houden'. Om dat te bereiken hebben ze de Stichting Vrienden van de Breuly opgericht. Afgelopen zomer hebben ze plannen gemaakt en vanaf nu worden die plannen uitgevoerd.

'De belangen zijn soms tegenstrijdig. Zo willen mensen met een hond hier graag lopen, maar zwemmers vinden het niet grappig als ze uit het water komen en in een drol trappen. Daarom gaan we een apart hondenspeelveld maken. Een plek waar ook hondenbaasjes elkaar kunnen ontmoeten. Op die manier hopen we het iedereen naar de zin te maken', aldus Bolder.

Hoe ver is het fietsen naar Pluto?

Op het terrein zit ook de sterrenwacht van Zevenaar, Corona Borealis. 'Wij zitten hier omdat dit gewoon de donkerste plek van Zevenaar is', legt John Vermeulen uit. 'En dat willen we ook graag zo houden'.

Toch wil de sterrenwacht de bezoekers graag meer betrekken bij de sterren en de planeten. 'We gaan daarom een planetenpad aanleggen', zegt Vermeulen. 'Het is een korte wandeling rondom De Breuly. Daar staan borden met informatie over de planeten. Ook kun je leren hoe ver het bijvoorbeeld fietsen is naar de verschillende planeten'.

Meer over dit onderwerp:
Achterhoek
Deel dit artikel: