Stemadvies kamerlid Dijkstra: Stem op een Gelderse kandidaat

LIENDEN - De Tweede Kamerverkiezingen zijn pas op 15 maart 2017, maar de campagne is al in volle gang. Normaal pleiten Kamerleden dan vooral voor zichzelf. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra uit Lienden komt met een opvallend stemadvies. Hij vindt dat inwoners van Gelderland het beste op een Gelderse kandidaat kunnen stemmen.

Remco Dijkstra deed het stemadvies in het Omroep Gelderland-programma Ridders van Gelre. Hij pleit voor meer Gelderse politici in de Tweede Kamer.

Dijkstra: 'Op dit moment zitten tien inwoners van Gelderland in het nationale parlement. Dat betekent dat één op de 15 Tweede Kamerleden Gelders is terwijl één op de acht Nederlanders in Gelderland woont. Gelet op het inwoneraantal per provincie zou Gelderland recht hebben op 18 of 19 zetels in de Tweede Kamer.'

Districtenstelsel

Om te komen tot een meer evenwichtige verdeling van de Tweede Kamerzetels over de Nederlandse provincies is Remco Dijkstra een voorstander van het districtenstelsel.

Dat betekent dat kiezers alleen kunnen stemmen op politici uit hun eigen regio. De winnaar vertegenwoordigt de regio in de Tweede Kamer.

Groot-Brittannië werkt bij verkiezingen met het districtenstelsel.

De kandidatenlijsten van de partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 zijn nog niet openbaar.

Uitzending Gemist

Kijk de uitzending van Ridders van Gelre - waarin Remco Dijkstra zijn uitspraken doet - hier terug:

Uitzending Gemist - Ridders van Gelre 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Politiek Provincie Ridders_van_Gelre Nieuws
Deel dit artikel: