Nieuws

Wijchen: 'Wat vindt u ervan als de straatverlichting met u mee wandelt of fietst?'

Het heeft iets magisch. Je fietst of loopt in het donker en overal waar je gaat beginnen flink gedimde straatlantaarns ineens harder te schijnen. De gemeente Wijchen is op een paar plekken aan een proef begonnen. © youtube.com/user/GemWijchen
WIJCHEN - Het heeft iets magisch. Je fietst of loopt in het donker en overal waar je gaat beginnen flink gedimde straatlantaarns ineens harder te schijnen. De gemeente Wijchen is op een paar plekken aan een proef begonnen.
De lantaarnpalen langs een deel van het wandelpad aan het Wijchens Meer en de verlichting langs het fietspad De Tandem worden binnenkort vernieuwd.
proeflocaties (kaart: gemeente Wijchen)

Lantaarnpalen zien je aankomen

Om geld en energie te besparen branden de LED lampen 's als het donker wordt wel, maar op een minimale sterkte. Ze zijn voorzien van bewegingssensoren. De lampen branden op 20% van hun vermogen in plaats van de normale 80 tot 90%, maar als er iemand voorbij fietst of wandelt gaat de verlichting feller branden. Dat feller branden duurt even en daarna dimmen de lampen weer uit zichzelf.
De gemeente Wijchen wil weten wat de gebruikers van de routes van de nieuwe slimme straatverlichting vinden. Op de gemeentewebsite kunnen mensen reageren. De uitslag van de poll bepaalt vanaf hoe laat de verlichting gedimd wordt en hoeveel lantaarnpalen er feller gaan branden bij beweging.

Gevoelens van onveiligheid

De afgelopen maanden heeft de gemeente al een soortgelijke proef met slimme verlichting op de Zuiderdreef vanaf de rotonde bij het Wijchense Meer tot aan het winkelcentrum Zuiderpoort. Dat was om de techniek te testen.
Daar bleek al dat het goed is om ook gebruikers en omwonenden te vragen hoe ze de nieuwe duisternis beleven. Rino Vinke van de gemeente: 'Er zijn al meldingen gekomen van omwonenden die zeiden: “Ik vind het nu wel heel erg donker geworden”. Dus dan kriebelt er toch iets van gevoelens van onveiligheid.'
Het zou kunnen dat de straatverlichting na de proef dus wat minder gedimd gaat worden. Bijvoorbeeld 30 of 40% in plaats van 20%. In het voorjaar van 2017 wordt ook op de Zuiderdreef de slimme straatverlichting weer toegepast en zullen gebruikers en omwonenden worden gevraagd naar hun ervaringen.

Zie ook:

  • meer informatie gemeente Wijchen