Nieuws

Asowoningen in Ede? Buurt is zo boos dat de gemeente wacht met besluit

EDE - De komst van zeven zogenoemde asowoningen in de wijk Veldhuizen in Ede wordt uitgesteld. 'We hebben te weinig geanticipeerd op vragen uit de wijk', moet een gemeentewoordvoerder schoorvoetend toegeven. De beslissing of de units aan de rand van Veldhuizen komen, wordt opgeschort.
De gemeente Ede heeft buurtbewoners onlangs een brief gestuurd met daarin het voornemen om woonunits te plaatsen voor mensen die niet in een normale leefomgeving kunnen wonen. In die brief staan ook twee data. Eén voor een informatie-avond op 6 oktober en vijf dagen later een beslisdatum.

Doordrukken

Van de gekke, zeggen wijkbewoners. 'Een gemeente die even in een sneltreinvaart iets erdoorheen probeert te drukken', zegt een teleurgestelde buurtbewoner.
De woordvoerder van de gemeente begrijpt dat er veel vragen en zorgen zijn vanuit de wijk. 'We hebben de beslisdatum daarom ook vier weken opgeschoven', laat ze weten.

Niet aangepast

In de volksmond worden de woonunits asowoningen genoemd. Een andere naam is Skaeve Huse. Dat is een woonvorm voor mensen die zich niet kunnen aanpassen aan basale woonregels die gelden in een woonwijk, schrijft de gemeente op haar website.
'Het zijn mensen met problemen, en die problemen laten ze ook zien als ze hier komen wonen', reageert een bewoner die het nieuws nog maar net weet.

Grond aankopen

De grond waar de Skaeve Huse zijn gepland, is van de gemeente Ede. De woonunits moeten ook aangesloten worden op de doorgaande weg. De grond die daarvoor nodig is, is niet van de gemeente. Ede is in gesprek met de grondeigenaar om de grond te kunnen kopen.