Vader overleden baby Jairo alsnog de cel in, moeder vrijgesproken

ARNHEM - De vader van baby Jairo uit Arnhem, die in 2010 overleed als gevolg van mishandeling, is maandag veroordeeld. De man van 26 moet drie jaar en tien maanden de cel in, omdat hij de degene was die het kindje sloeg en stompte. De even oude moeder die ook terecht stond, is vrijgesproken.

De acht maanden oude baby werd destijds met ernstige ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Hij bleek niet meer te redden. Onderzoek naar zijn dood leverde schokkende resultaten op. Behalve twee gebroken beentjes en bloeduitstortingen had het jongetje ook een gescheurde darm, mogelijk veroorzaakt door stompend geweld.

'Ik heb mijn kind niet mishandeld'

De rechtbank in Arnhem acht de stelselmatige mishandelingen door de vader bewezen. 'De rechtbank neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij Jairo niet alleen het leven heeft ontnomen, maar ook ernstig afbreuk heeft gedaan aan de kwaliteit van dat zeer te korte leven', sprak de rechter. De man is ook veroordeeld voor het in hulpeloze toestand brengen van Jairo door hem de nodige medische zorg te onthouden.

De vader heeft altijd ontkend dat hij zijn baby heeft mishandeld. Eerder zei hij voor de rechtbank: 'Jairo was een actieve baby en hij is een keer gevallen. Ik heb mijn kind niet mishandeld, waarom gaan we anders naar de huisarts. Dat doe je toch niet als je je kind mishandelt?'

Justitie eiste twee geleden een onvoorwaardelijke celstraf van 4 jaar tegen de vader en 1 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, tegen de moeder.

Fouten Justitie

De zaak tegen beide ouders sleepte zich jaren voort. Een eerdere rechtszaak wees uit dat Justitie fouten zou hebben gemaakt bij het verkrijgen van bewijsmateriaal. De rechtbank verklaarde het OM niet ontvankelijk, maar het hof oordeelde later in hoger beroep dat de ouders toch mochten worden vervolgd.

De vader heeft al via zijn advocaat laten weten in hoger beroep te gaan tegen de celstraf.

Advocaat Steenbrink over de zaak:

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: