Nieuws

Familie waakte 100 jaar over de uiterwaarden van Wageningen

WAGENINGEN - Met de pensionering van Arie Klaassen uit Opheusden komt er een eind aan een eeuw waardmanschap van de familie Klaassen in natuurgebied De Blauwe Kamer langs de Rijn bij Wageningen. Ook zijn vader en grootvader vervulden de functie van waardsman. Een waardsman was van oudsher in dienst bij een grootgrondbezitter en zorgde voor het vee en het grondgebied.
Klaassen: 'Dat was altijd heel hard werken want ik had geen vast inkomen. Ik was namelijk in dienst bij de grootgrondbezitter en daarnaast had ik nog wat inkomsten uit eigen vee. Dus dat betekende lange dagen en één dag vakantie per jaar'.

Landschap veranderd

In 1984 veranderde zijn werk. Toen ging het landgoed over naar de stichting Utrechts Landschap: 'Ik had daarna dus wel drie weken vakantie per jaar en een vast inkomen. Maar de grootste verandering was toen wel dat ik veel meer aan natuurbeheer ging doen. Ik heb het landschap zien veranderen in positieve zin en ben daar in meegegroeid. En nu zitten er dus lepelaars en bevers. En ik moest veel meer gaan werken met vrijwilligers en publiek'.

Geridderd

Vrijdag werd Klaassen voor al zijn werk Koninklijk onderscheiden en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Wat ie nu gaat doen? 'Ik ga eerst eens lekker even weg met mijn vrouw, naar de Moezel. En daarna blijf ik bezig als vrijwilliger in dit prachtige gebied. We zijn namelijk bezig om de rondvaartboot De Blauwe Bever als stichting over te nemen, zodat ie toch kan blijven varen in dit gebied'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!