Nieuws

Bomenkap Sluis Eefde: 'Het is net of er een bom valt'

EEFDE - Kas en Anneke Koster zitten weliswaar buiten met een kopje koffie, maar liever zijn ze niet thuis. Boom na boom gaat om bij hun huis in Eefde. De sluis bij Eefde wordt uitgebreid en dat betekent dat Rijkswaterstaat bijna 400 bomen moet kappen.
Na het zagen hoor je gekraak en dan..'Het is net of er een bom valt, hoor maar... daar valt er weer een', zegt Kas.
Kas en Anneke wonen al 42 jaar naast de sluis. 'Het is ons thuis'. Toen zeven jaar geleden bekend werd dat de sluis uitgebreid moest worden stonden ze op en voerden ze actie. 'We hebben zeven jaar lang actie gevoerd. Je kunt niet uitleggen wat dat met je doet', legt hij uit. Er waren verschillende plekken waar de tweede sluis gebouwd kon worden. Uiteindelijk werd gekozen voor de locatie op de plek van hun huis.
In het voorjaar kwam het definitieve besluit. 'Toen de Raad van State met de uitspraak kwam zaten we in Spanje. En dat was voor ons echt het eerste moment dat we beseften dat we verloren hadden en dat we ons huis in Eefde moeten verlaten'.

Betere doorstroming scheepvaart

De tweede kolk moet zorgen voor een betere doorstroming van de scheepvaart. Ook vormt die een uitwijkmogelijkheid, mochten zich opnieuw stremmingen voordoen. Ernst Rijsdijk van Rijkswaterstaat legt uit waarom de Tweede Sluis nodig is.
En zo moet dat er dan uit gaan zien.
Artist Impression: Rijkswaterstaat

Vrachtwagens op het water

Zand, grind, zout en veevoer moeten dagelijks worden vervoerd naar de bedrijven die aan het kanaal liggen. Per jaar varen 15.000 boten over het Twentekanaal. Dat betekent 70.000 containers en ruim 6 miljoen ton lading. Rijkswaterstaat en het bedrijfsleven willen ook dat het scheepvaartverkeer toe gaat nemen. Ze hebben afgesproken dat er 900 vrachtwagens vervangen worden door schepen.
Medio volgend jaar beginnen de werkzaamheden aan de sluis zelf. In 2020 moeten de schepen gebruik kunnen maken van de sluis.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!