Landgoederen protesteren tegen verdwijnen onderhoudssubsidie

DE STEEG - Landgoederen, waaronder kasteel Middachten in Rheden, protesteren in een brief aan Den Haag tegen het niet doorgaan van hun onderhoudssubsidie.

Een vijftal landgoederen hebben donderdag 29 september een protestbrief gestuurd naar de vaste kamercommissie OCW omdat zij de komende zes jaar geen onderhoudssubsidie meer krijgen. Door bezuinigingen krijgen 25 historische landgoederen en buitenplaatsen vanaf 2017 geen subsidie meer.

Erfgoed bedreigd

Volgens de landgoederen, waaronder kasteel Middachten in Rheden, zullen veel landgoederen niet langer in staat zijn hun vaak gedurende eeuwen opgebouwde erfgoed adequaat te onderhouden. Volgens rentmeester Age Fennema van kasteel Middachten 'kan er niet ongestraft bezuinigd worden op dit groene kapitaal, waar honderdduizenden Nederlanders dagelijks van genieten.' 

Oplossing

De landgoederen vragen de minister om geld te halen uit de subsidiepot Gebouwde Monumenten waaruit onder andere ook de restauratie van de Arnhemse Eusebiuskerk en de aardbevingsschade in Groningen worden betaald. In die subsidiepot is dit jaar een overschot.

Deel dit artikel: