Röntgen moet uitwijzen: is het nekje van de mummiekat gebroken?

NIJMEGEN - De Museumwinkel.com in Nijmegen heeft een 3000 jaar oude mummie van een Egyptische kat gekocht. Vanaf 3 oktober is 'ie in de winkel te zien.

Deze week worden in dierenkliniek Broerdijk in Nijmegen röntgenfoto’s gemaakt om te kijken in welke staat de mummie verkeert en hoe de kat gemummificeerd is. Ze willen kijken of de halswervel kolom van het dier verschoven is. Dat is vaak zo bij gemummificeerde katten. De nekken werden gebroken en opgerekt om de mummie de gewenste vorm te geven.

Kattenkerkhoven

Er zijn in Egypte vele kattenkerkhoven gevonden met miljoenen gemummificeerde katten. Ze werden door pelgrims gebruikt als offer voor de godin Bastet. Zij was de godin van de vruchtbaarheid, vreugde en muziek. Ze werd vaak afgebeeld als een vrouw met een kattenkop. Ook de Egyptische zonnegod werd soms als kater afgebeeld.

De dieren waren heilig in Egypte, maar liefdevol werden de tempelkatten niet bepaald verzorgd. Ze zouden speciaal voor de pelgrims worden gefokt en worden gedood zodra ze groot genoeg waren om een toonbare mummie op te leveren.

Meer over dit onderwerp:
Dierennieuws Nijmegen
Deel dit artikel:

Reageren