Nieuws

Twan blogt: Verborgen natuur in de stad

ARNHEM - Dit seizoen BuitenGewoon bezoeken we ook weer steden en dorpen en gaan er op zoek naar natuur. Zo kwamen we in Bronkhorst, Culemborg en Doesburg, mooie historisch plaatsen, rijk aan natuur. Natuur die onder je voeten, in ieders achtertuin of op het marktplein te vinden is. Als stadsbewoner ben ik altijd weer verbaasd over wat ik zie en vooral over wat anderen niet zien.
Zo’n 13% van Nederland is bebouwd gebied. Industrieterreinen, woonwijken en havens vullen dus een flink deel van het Nederlandse landschap. Jammer voor de natuur? Vaak niet, in de Nederlandse steden en dorpen is de soortenrijkdom vaak vele malen hoger dan in het omliggende agrarisch gebied. En ieder jaar komen er soorten bij. Planten en dieren voor wie de stad een veilige haven is met voldoende voedsel en schuilgelegenheid.
Zelf woon ik in Nijmegen. Een stad omringd door veel natuur, dus over de omgeving hebben we er niks te klagen. Maar ook de stad zelf is rijk aan soorten. In 2015 werd de stad intensief onderzocht en werden er maar liefst 2.997 verschillende soorten gevonden, 903 verschillende soorten planten, 181 soorten vogels, 298 soorten paddenstoelen, 43 soorten libellen, etcetera.
Fotograaf: Twan Teunissen
Maar je moet er wel oog én ook oor voor hebben. Vlak bij mijn huis liggen verschillende stadsvijvers. Ieder voorjaar broedden daar grauwe ganzen. De hondenuitlaters en lunchwandelaars zien deze vogels nog wel, zeker als de ganzen jongen hebben en de paden gebruiken om hun eigen wandeling te maken van het water naar grasveldjes om te grazen en weer terug.
Maar veel andere soorten hebben de wandelaars geen weet van. Zo hoor ik bij diezelfde stadsvijvers bijna iedere dag ijsvogels en een paar keer per week zie ik ze. De meeste buren weten wel wat een ijsvogel is, maar dat je ze ook in de eigen wijk kunt zien weten ze vaak niet.
Hetzelfde met dassen. Niet ver van mijn huis huist een familie dassen in het talud van een viaduct. Overdag zitten ze verstopt in hun hol onder de grond, maar ’s nachts trekken ze ongemerkt de wijken, parkjes en achtertuinen in om voedsel te zoeken. Weinig mensen hebben dit in de gaten, al vragen ze zich wel af welk dier nu weer die vuilniszakken gesloopt heeft, “het zal de kat van de buren wel zijn.”
Mijn advies voor een bezoek aan je eigen achtertuin, balkon of terras, kijk en luister goed! Let op verschillende soorten vliegen en bijen op je vlinderstruik, de kauwen rond de kerktoren, varens op een oude vervallen muur, slechtvalken bij die ene fabriekspijp, zwarte roodstaarten op het dak van de gesloten V&D of libellen boven de stadsvijver.
En maak vooral wandelingen in het donker zodat je tijdens vochtige nachten padden ziet rondscharrelen en egels ziet die op zoek zijn naar slakken en misschien kom jij dan ook wel een keer een das of een vos tegen of hoor je zelfs een nachtegaal die dat ene ruige hoekje bij het industrieterrein uitkoos om te broeden. Natuur is overal, maar je moet het wel zien en horen.
Dinsdag in BuitenGewoon meer over de stadsnatuur in Culemborg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!