Nieuws

Fotograaf Harvey blogt: meer diepgang in je foto

ARNHEM - De zomer loopt op zijn eind en de dagen worden korter. Velen van ons zijn van de zomer op vakantie geweest en hebben de meest mooie vergezichten gezien. Velen hebben uiteraard ook ‘bewijsplaatjes’ gemaakt. Ik was er, ik ben er geweest. In veel gevallen vallen bij thuiskomst de foto’s tegen. Hoe komt dat?
Daar in de bergen heb je een driedimensionaal uitzicht. Je kunt kijken tot aan den einder en het (berg)landschap is opgebouwd uit allemaal lagen. Die lagen zie je niet meer terug op de één dimensionale foto. Om toch een beeld te krijgen met meer diepte kun je een paar simpele dingen doen.

Tip 1

Zoek altijd vlakbij je camera een boom, struik of bijv. een kleurrijke bloem die je links of rechts in het beeld plaatst. Het landschap daarachter ontrolt zich dan vanzelf op de foto.
Probeer maar eens. Je kunt er dan voor kiezen om het landschap scherp op de foto te krijgen en die bloem of struik onscherp, maar meestal is het mooier om het onderwerp dichtbij scherp te hebben en daardoor als gevolg wordt het landschap erachter wat onscherper.

Tip 2

Meer diepgang in je foto’s krijg je ook door in het beeld een wandelpad of bijvoorbeeld. een bomenrij in de verte te laten verdwijnen. Je oog volgt als het ware dat pad tot het aan de horizon verdwijnt. Meestal zijn er wel van dat soort ‘lijnen in het landschap’ aanwezig. Maar, helaas niet altijd. Wat doe je dan?

Tip 3

Is er nog geen bloem, struik of bloem in de buurt, dan kun je de natuur ‘een handje helpen’. Maak van wat stenen een torentje, of zoek een tak met bladeren en hou die met je linkerhand links in beeld. Zorg natuurlijk wel dat je hand niet in beeld komt.
Met je rechterhand maak je dan de foto. Je zult zien dat de gehele foto er krachtiger door wordt. Het oog zoekt altijd naar diepte, vergelijk het maar met kijken in een kijkdoos. Ook een goede kijkdoos is opgebouwd uit allerlei elementen die in een bepaalde volgorde in beeld staan. Ze staan nog rechts achter elkaar maar lopen schuin het beeld uit.
Ook van je eigen achtertuin heb je vast en zeker foto's gemaakt, zeker als de bloemen en struiken mooi in bloei staan. Door heel eenvoudig op een mooie bloem te focussen en daarna de camera iets naar links of rechts te bewegen zodat de bloem aan de zijkant in beeld komt, krijg je een mooie dieptewerking. Veel kiekplezier!
Laat ons je laatste landschapsfoto's zien: www.buitengewoon.nl/foto
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!