Het stoomgemaal in Appeltern draait op volle toeren tijdens Gelredag

ARNHEM - Het dorpje Appeltern in het Land van Maas en Waal is om verschillende redenen een bezoekje waard. Natuurlijk in de eerste plaats vanwege Stoomgemaal De Tuut. Het is een prachtig monument dat zorgt dat de inwoners van het gebied al decennialang droge voeten houden. Tijdens de Gelredag op zaterdag 22 oktober draaien de machines op volle toeren.

Ook in het naastgelegen motorenmuseum kunnen bezoekers genieten van demonstraties. Beide attracties zijn tijdens de Gelredag op 22 oktober gratis toegankelijk.

In het restaurant van het stoomgemaal kan iedereen genieten van een hapje en een drankje en ook het speciale Tuutlied zal daar ten gehore worden gebracht.

Landgoed Appeltern

Naast het Stoomgemaal ligt landgoed Appeltern. Hier woonde in 1781 baron Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Hij schreef het beroemde pamflet 'Aan het Volk van Nederland'. In 1781 werd het in één nacht door heel Nederland verspreid.

De Gelderse baron verwoordde in het pamflet zijn ideeën over politieke veranderingen in het land. Het zou later beoordeeld worden als de eerste aanzet tot een democratische hervorming van de Nederlandse politiek.

Gidsen vertellen het verhaal van baron Joan Derk van der Capellen tot den Pol

Velen noemen Appeltern dan ook 'de wieg van de Nederlandse democratie'. Deskundige gidsen wandelen met groepen over het landgoed om het verhaal van Joan Derk van der Capellen tot den Pol te vertellen.

De Gelredag is van 10.00 - 13.00 uur.

Adres: De Tuut 1 in Appeltern

Meer over dit onderwerp:
Ridders_van_Gelre_-_Gelredagen
Deel dit artikel: