Nieuws

Mag de gemeente je bankafschriften opeisen als je huishoudelijke hulp nodig hebt?

De gemeente Duiven wil bankrekeningen zien van inwoners om te bepalen of ze zelf de huishoudelijke hulp kunnen betalen. Weiger je om inzage te geven in de bankafschriften dan krijg je ook geen huishoudelijke hulp. Maar mag een gemeente die eis wel stellen? © Omroep Gelderland
DUIVEN - De gemeente Duiven wil bankrekeningen zien van inwoners om te bepalen of ze zelf de huishoudelijke hulp kunnen betalen. Weiger je om inzage te geven in de bankafschriften dan krijg je ook geen huishoudelijke hulp. Maar mag een gemeente die eis wel stellen?
Dat wil een bejaarde vrouw uit Duiven graag weten van de rechter. Zij weigerde inzage in haar financiën en krijgt hierdoor geen hulp meer. Terwijl ze jarenlang 7,5 uur hulp in de week kreeg.
Vanmiddag moest de gemeente Duiven zich voor de rechter verantwoorden voor het nieuwe beleid rondom de huishoudelijke hulp. Sinds vorig jaar januari bezuinigen gemeenten fors op het budget voor de schoonmaak van het huis. Om te bepalen of iemand hulp kan krijgen, kijken gemeenten voortaan eerst wat iemand zelf nog kan doen en of er iemand in de omgeving is die kan helpen zoals familie, buren of vrienden.
 In het geval van de vrouw die tegen Duiven de rechtszaak aanspant is gebleken dat zij:
  • niet zelf in staat is om het huishouden te doen
  • geen netwerk heeft om haar te helpen

Hulp zelf betalen

Maar dat is voor de gemeente Duiven nog niet genoeg reden om hulp te bieden. De gemeente wil ook financiële gegevens zien. Duiven heeft van de huishoudelijke hulp een algemeen gebruikelijke voorziening gemaakt. Met de gedachte: als je de hulp zelf kunt betalen dan moet je de schoonmaak van je huis ook zelf betalen.
De vrouw betaalt nu een eigen bijdrage van 35 euro per maand. Als de gemeente gelijk krijgt en de vrouw blijft weigeren inzage te geven in haar financiën, zal ze de hulp zelf moeten betalen. Dit gaat haar dan minimaal 200 euro per maand kosten.

Tegen advies in

Duiven handelt bij het opvragen van de financiële gegevens overigens tegen het advies van de eigen bezwarencommissie in. Die oordeelde eerder dat de gemeente ten onrechte de financiële gegevens van inwoners opvraagt.
Duiven vindt dat het mag, omdat er niet aan inkomenspolitiek gedaan wordt door de gemeente. 'Wij hanteren geen inkomensgrens. Er is slechts sprake van richtlijnen', aldus de gemeente. Volgens de gemeente heeft staatssecretaris Van Rijn meerdere keren aan gemeenten aangegeven dat ook de financiële situatie van de cliënt moet worden meegenomen.

Zelfredzamer

De rechter verwijst tijdens de zitting naar een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. 'In 2007 was een inkomenstoets verboden en in 2013 heeft de hoogste rechter ook bepaald dat het niet mag.' Maar Duiven wil volgens de gedachte van de Wmo 2015 integraal hulp bieden.
'Wij kijken niet alleen hoeveel uur huishoudelijke hulp iemand nodig heeft. Wij kijken naar het totaalplaatje van wat iemand nodig heeft aan hulp. Het kan zijn dat iemand schulden heeft en dat we daarbij kunnen helpen, zodat iemand zelfredzamer wordt.'

Wanneer krijgt iemand hulp?

Volgens Duiven is het onder andere van belang om te weten hoe hoog de hypotheek is en hoeveel medische kosten iemand heeft. Daarvoor wil de gemeente inzage in de bankrekening. 'Het inkomen zegt niet alles. Als iemand hoge lasten heeft, kun je de huishoudelijke hulp wellicht niet betalen. Wij willen daarom maatwerk bieden.'
Op de vraag wat de maatstaven zijn om te bepalen of iemand wel of geen hulp krijgt, krijgt de rechter geen duidelijk antwoord. 'Ieder individu is anders en daarom bieden wij maatwerk.'
De woordvoerder van de gemeente Duiven zegt in een reactie: 'Wij moeten van het Rijk bezuinigen en daarbij maken we de keuze dat kwetsbare mensen hulp moeten blijven ontvangen. Als iemand 100.000 euro op de spaarrekening heeft staan, vinden we dat deze de hulp zelf kan betalen.'

40 procent geen hulp meer

Uit een eerdere enquête van Omroep Gelderland is gebleken dat sinds begin vorig jaar in Duiven 40 procent van de cliënten zonder huishoudelijke hulp is komen te zitten. Het merendeel hiervan koopt nu via een regeling zelf voor 10 euro per uur hulp in via de gemeente.
De vrouw die de zaak aanhangig maakt, krijgt in afwachting van het proces nog hulp. Of dat na de uitspraak van de rechter nog zo zal zijn, zal over zes weken duidelijk worden.

Wilt u weten of het beleid rondom de huishoudelijke hulp in uw gemeente deugt?

Jurist Kevin Wevers uit Aalten beoordeelde onlangs het beleid van de Gelderse gemeenten.
Klik hier om te kijken hoe het in uw gemeente zit
Lees ook:
Meer zorgverhalen leest u op www.omroepgelderland.nl/zorg
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!