Nieuws

Gelderse gemeenten hebben moeite om genoeg huizen te vinden voor vluchtelingen

ARNHEM - De meeste gemeenten in onze provincie hebben grote moeite een woning te vinden voor asielzoekers die mogen blijven. Voor 1 januari moeten nog ruim 2100 vluchtelingen met een verblijfsstatus een huis krijgen. Met kunst- en vliegwerk proberen gemeenten die taakstelling te halen.
Dit blijkt uit een enquête die Omroep Gelderland heeft gehouden onder de 54 Gelderse gemeenten. Zo moet de gemeente Arnhem in de tweede helft van dit jaar nog 208 woningen vrijmaken voor asielzoekers. Een forse opgave. In de stad hebben 150 gezinnen/alleenstaanden een dak boven hun hoofd.

Verspreid wonen

Wethouder Geert Ritsema van Volkshuisvesting: 'Arnhem heeft ervoor gekozen vluchtelingen met een verblijfsstatus verspreid over de stad te huisvesten. Bovendien vergroten we het woonaanbod, zodat er geen concurrentie ontstaat met andere woningzoekenden. Zo stopten woningcorporaties met de verkoop van sociale huurwoningen.'

Lastige klus voor grote gemeenten

Arnhem is naast Ede één van de gemeenten die vluchtelingen huisvest die ook die stad in het azc zaten. Wethouder Anja Haga zegt daarover: 'Dit heeft als grote voordeel dat ze hier al een netwerk hebben en eerder kunnen beginnen met de integratie.' 
Naast Arnhem heeft ook Nijmegen een grote huisvestingsopdracht. Over heel 2016 moet de gemeente 430 vergunninghouders huisvesten; voor de komende maanden betekent dit dat er nog 145 woningen geregeld moeten worden. De Waalstad staat voor een zware taak, omdat het al jaren lange wachttijden kent voor sociale huurwoningen.

Eritreeërs in studentengebouw

Een gemeentewoordvoerder van Nijmegen vertelt: 'Om ervoor te zorgen dat de wachttijden niet verder oplopen, is een aantal acties opgezet. De meest bekende is de huisvesting van ongeveer 100 Eritrese jongens in een voormalig studentenhuisvestingscomplex in Nijmegen Noord.' Nijmegen kijkt ook naar mogelijkheden om sociale woningbouw wat te versnellen. 

Geen huis maar kamer

Een groot aantal gemeenten biedt in plaats van huizen kamers aan, zoals Elburg en Tiel. Zij geven aan dat er voldoende woningen zijn, omdat gestart is met het 'kamergewijs' toewijzen van woningen. Ook Putten overweegt zo'n methode.
Lingewaal heeft met de woningcorporatie afgesproken dat een maximaal percentage woningen aan asielzoekers wordt toegewezen, om te voorkomen dat reguliere woningzoekenden naast het net vissen. Veel gemeenten geven aan zich zorgen te maken over de druk op de woningmarkt.
Daarnaast plaatsen gemeenten massaal tijdelijke woningen of ze knappen leegstaande panden op, eveneens om te voorkomen dat Nederlandse woningzoekenden jarenlang moeten wachten op een huis.

Zo goed mogelijk begeleiden

Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt verder dat gemeenten, zodra ze de asielzoekers hebben gehuisvest, stevig inzetten op integratie. Overal in onze provincie worden projecten opgezet die dit proces moeten bevorderen. In de meeste gemeenten speelt Vluchtelingenwerk Oost-Nederland een grote rol.
Directeur Jan van der Werff: 'Sinds de hausse aan vluchtelingen vorig jaar, is een positieve beweging ontstaan om asielzoekers zo goed mogelijk te begeleiden.' Hij vindt dat het relatief goed gaat met 'onze asielzoekers'.

Verwachting asielzoekers bijstellen

Van der Werff geeft aan dat er veel projecten lopen om vluchtelingen de taal en cultuur te leren en te begeleiden naar werk: 'Iedereen lijkt zich ervan bewust dat dit nodig is, maar we moeten wel beseffen dat integreren tijd kost. De meeste asielzoekers vinden niet zomaar een baan. Velen zullen lang rond moeten komen van de bijstand. We moeten onze verwachtingen bijstellen.'
Wilt u weten wat uw gemeente doet aan integratie van asielzoekers? Klik dan hier
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!