Ambulances Gelderland-Zuid trainen met zwaailichten en sirenes aan

TIEL - Ambulancechauffeurs in de veiligheidsregio Gelderland-Zuid trainen tijdens hun rijlessen sinds kort ook met de sirenes en zwaailichten aan. Zo kunnen ze beter een echte spoedrit oefenen, want die worden altijd met een sirene uitgevoerd.

Eerder mochten deze niet gebruikt worden tijdens de trainingen. Met een sirene aan rijden deden ze alleen tijdens spoedritten. Tijdens zulke ritten werd dan soms een rijinstructeur meegestuurd om aanwijzingen te geven.

Sinds vorig jaar mogen ambulances trainen met zwaailichten en sirenes, maar daarvoor moeten ambulancediensten wel aan strenge eisen voldoen. Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is één van de eersten die dit nu mag gaan doen. 'Dit betekent wel dat de instructeurs binnen onze regio extra opgeleid moesten worden. Die moesten een speciale pas halen dat ze bevoegd zijn,' legt opleidingscoördinator Marco Pfeijffer uit.

Splinternieuwe wagen

Om goed te kunnen trainen, heeft Veiligheidsregio Gelderland-Zuid een fonkelnieuw trainingsvoertuig aangeschaft. Dat ziet er precies hetzelfde uit als een ambulance, maar dan met extra spiegels en een rempedaal voor de rijinstructeur die op de bijrijdersstoel zit. In plaats van allerlei medische apparatuur ligt achterin een blok beton om het gewicht na te bootsen.

Voor de chauffeurs is het vooral belangrijk om te ondervinden hoe het andere verkeer zich gedraagt als de sirene en zwaailichten van de ambulance aan staan. 'Wat wij willen, is dat je met spoed door het verkeer gaat en dat mensen op je reageren. Daar moeten wij dan weer zo veilig mogelijk op anticiperen,' zegt rijinstructeur René van Beest.

Blikschade

Hoewel ambulancechauffeurs met de oude trainingsmethodes ook al weinig ongelukken maakten ten opzichte van de politie en brandweer, vindt Pfeijffer het een belangrijke stap dat ze kunnen trainen met zwaailichten en sirenes.

'We zien af en toe wat blikschade, maar nooit echt ongevallen met ernstig lichamelijk letsel. Ik vind echter dat je dat voor moet blijven door juist te zorgen dat iedereen vakbekwaam blijft.' Hij is ervan overtuigd dat andere ambulancediensten zullen volgen.

Meer over dit onderwerp:
Tiel Verkeer Zorg
Deel dit artikel: