Nieuws

'Bomtasman' Doesburg: 'Ik ben geen terrorist'

Zijn stem breekt als hij in de rechtbank Arnhem het woord krijgt: 'Wat is dit man? Wat voor terrorisme? Sinds de geboorte van mijn zoon heb ik hem nog nooit gezien! Ik ben geen terrorist, ik ben democraat!' De 41-jarige Abdel O, beter bekend als de 'bomtasman' uit Doesburg, staat vandaag opnieuw voor de rechter. Dit keer omdat hij verdacht wordt van het voorbereiden van een terroristische aanslag. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Zijn stem breekt als hij in de rechtbank Arnhem het woord krijgt: 'Wat is dit man? Wat voor terrorisme? Sinds de geboorte van mijn zoon heb ik hem nog nooit gezien! Ik ben geen terrorist, ik ben democraat!' De 41-jarige Abdel O, beter bekend als de 'bomtasman' uit Doesburg, staat vandaag opnieuw voor de rechter. Dit keer omdat hij verdacht wordt van het voorbereiden van een terroristische aanslag.
De man werd juni vorig jaar in Doesburg aangehouden nadat hij, na een conflict met de moeder van zijn kind, een tas weggooide waarin explosieven zouden zitten. Het OM verdenkt hem nu van het voorbereiden van een aanslag. Hij zou volgens justitie sympathie hebben voor IS en stoffen in zijn bezit hebben gehad waar explosieven mee gemaakt kunnen worden. Ook zijn er verschillende Facebookberichten en WhatsApp-gesprekken gevoerd die zouden kunnen wijzen op plannen voor een aanslag. 
O. zei dinsdag tijdens de tweede pro-formazitting  dat hij er wordt ingeluisd door de familie van zijn ex. Die heeft volgens hem berichten doorgespeeld aan de politie. ´De familie heeft mijn leven zuur gemaakt sinds de geboorte van mijn kind.' De verdachte heeft een zoontje met zijn ex. 

Onderzoeken lopen nog

De rechtszaak tegen Abdel O is vandaag niet inhoudelijk behandeld omdat nog niet alle onderzoeken zijn afgerond. Ook moet de familie van zijn ex nog gehoord worden. 
De man zit momenteel vast op de terrorisme-afdeling van de zwaarbewaakte gevangenis in Vught. Volgens zijn advocaat heeft hij het er zwaar. Hij is zichtbaar vermagerd en loopt moeilijk door een rugblessure, naar eigen zeggen veroorzaakt door stress. Hij reageert ook geëmotioneerd op de beschuldigingen. 'Ik ben geen terrorist ', zegt hij met een trillende stem en slaat zijn handen voor zijn gezicht. 

Man blijft vast

Zijn advocaat vroeg de rechter dan ook opnieuw om de voorlopige hechtenis op te heffen. Maar de rechtbank ging daar niet in mee. Er zijn voldoende ernstige bezwaren om hem vast te houden, vindt de rechtbank. 
De verwachting is dat de zaak 14 december inhoudelijk wordt behandeld. 
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!