Nieuws

Actiegroep Treinen met Toiletten naar de rechter om toiletten op stations

De actiegroep Treinen met Toiletten dreigt naar de rechter te stappen als er niet op alle 22 stations toiletten komen. Volgens de actiegroep is het voorstel om op 7 stations geen toilet te bouwen strijdig met het VN gehandicaptenverdrag. Greetje van Amstel van de actiegroep: 'U zwalkt. Provincie Gelderland laat ouderen in de steek.'
ARNHEM - De actiegroep Treinen met Toiletten dreigt naar de rechter te stappen als er niet op alle 22 stations toiletten komen. Volgens de actiegroep is het voorstel om op 7 stations geen toilet te bouwen strijdig met het VN gehandicaptenverdrag. Greetje van Amstel van de actiegroep: 'U zwalkt. Provincie Gelderland laat ouderen in de steek.'
De discussie over de toiletten duurt al jaren. 'Ik hoopte hier nu eindelijk een feestje te hebben, maar jullie doen nu al drie jaar over het tweede station', aldus de landelijke afvaardiging van reizigersorganisatie Rover.
Provinciale Staten debatteren woensdag over het voorstel van Gedeputeerde Staten om geen 22 maar 15 toiletten te bouwen, omdat de kosten hoger uitvallen.
De VVD stelt voor om het budget voor toerisme in te zetten, omdat ook toeristen gebruik moeten kunnen maken van de toiletten op stations. Het CDA en de SP willen extra geld om toch de toiletten te bouwen. D66 wil het huidige budget vasthouden en pleit voor maatwerk en semipermanente toiletten tot in alle regionale treinen een toilet is.
Er is veel verbazing bij de Gelders partijen over hoe dit tekort kon ontstaan? 'Hoe kon je riolering vergeten bij plannen voor bouw van toiletten? Waar is het mis gegaan?' vraagt de PVV. Ook Pieter Plug van de ChristenUnie eist helderheid over de kosten.
Volgende week stemmen Provinciale Staten officieel over het onderwerp, maar er lijkt zich een meerderheid te vormen voor toiletten op alle 22 stations. Volgende week wordt ook het toilet op het station in Didam geopend.