Van Van Beukering tot Cillessen: (Gelderse) voetballers met een debuutwedstrijd om nooit te vergeten

Keeper Jasper Cillissen uit Groesbeek verloor zaterdag bij zijn eerste wedstrijd voor FC Barcelona met 1-2 van promovendus Deportivo Alaves. Ook deze (Gelderse) voetballers kenden een debuut om niet snel te vergeten: © ANP
GROESBEEK - Keeper Jasper Cillissen uit Groesbeek verloor zaterdag bij zijn eerste wedstrijd voor FC Barcelona met 1-2 van promovendus Deportivo Alaves. Ook deze (Gelderse) voetballers kenden een debuut om niet snel te vergeten:

Jhon van Beukering

De toen 17-jarige spits kon zich geen beter debuut wensen voor Vitesse. Van Beukering mocht op 17 mei 2001 invallen in de uitwedstrijd tegen Ajax. Het was op dat moment 1-1 door goals van Matthew Amoah (Vitesse) en Shota Arveladze (Ajax). Twaalf minuten na zijn invalbeurt schoot Van Beukering de Arnhemmers na een verrassende overwinning: 1-2.

Michael Jansen

Debuteren tegen de Engelse grootmacht Liverpool FC. Ga er maar aanstaan. Jansen deed dit. Door blessures speelde de toen 18-jarige jeugdinternational op 12 december 2002 zijn eerste wedstrijd voor Vitesse op Anfield Road in de UEFA Cup. De verdediger hield zich die avond goed staande, maar kon niet voorkomen dat zijn directe tegenstander Michael Owen het enige doelpunt van de avond maakte (1-0).

Purrel Fränkel

De verdediger speelde van 1998 tot en met 2002 voor De Graafschap voor hij de overstap maakte naar Vitesse. Door een geschil met de toenmalige trainer Aad de Mos werd hij in het seizoen 2007 - 2008 verhuurd aan zijn oude club De Graafschap. Fränkel maakte op 22 september zijn 'tweede debuut' voor de Doetinchemmers. Hij mocht in de 67ste minuut tegen Vitesse (!) invallen. Met zijn eerste balcontact scoorde de verdediger meteen.
Bekijk hier het doelpunt van Fränkel:

Alexander Büttner

De derde speler van Vitesse die een opvallend debuut kende. Büttner mocht op 15 maart 2008 al na vijf minuten invallen voor de Israëlier Hai Megrelishvili. Hij zou de uitwedstrijd tegen FC Twente echter niet uitspelen. In de tweede helft kreeg hij zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Tot overmaat van ramp verloor Vitesse het duel ook nog eens met 4-3.

Freek Thoone

Zeventien minuten waren er tijdens de wedstrijd tussen FC Emmen en Achilles'29 gespeeld toen de spits de ban brak. Hij tekende voor de 0-1 en daarmee het eerste doelpunt van de Groesbeekse debutant in het betaald voetbal. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel (2-2), maar Thoone zal 3 augustus 2013 in zijn agenda hebben geschreven.

Kürsad Sürmeli

De 18-jarige middenvelder speelde op 24 augustus 2013 zijn eerste wedstrijd voor Achilles'29 tegen Almere City. De wedstrijd in Almere leek lang op een gelijkspel af te stevenen, toen Sürmeli de schlemiel werd. Zijn terugspeelbal werd onderschept door Gilbrano Plet, waardoor de thuisploeg een minuut voor tijd op 2-1 kwam. De 3-1 van wederom Plet een minuut later strooide wat extra zout in de wond.

Brad Jones

Debuteren en gelijk tot aanvoerder gebombardeerd worden. Het gebeurde de keeper op 17 januari jongstleden. Doordat vaste aanvoerder Rens van Eijden leek te vertrekken naar Dinamo Moskou, kreeg Jones bij zijn debuutwedstrijd tegen Willem II meteen de aanvoerdersband om zijn arm geschoven. En of het niet mooier kon, wonnen de Nijmegenaren ook nog eens met 1-0.

Jurre Vreman

De Graafschap kampt dit seizoen met een ware blessuregolf. Vooral achterin kent het team van trainer Jan Vreman grote problemen. Het noopte de oefenmeester om zijn zoon Jurre bij de selectie te halen voor het duel thuis met FC Eindhoven op 5 augustus 2016. Tien minuten voor tijd mocht de jongste telg van de Vreman-familie ook nog eens invallen als vervanger van de moegestreden Jan Lammers. Met zoon Jurre in het veld won de thuisploeg uiteindelijk met 4-1.

Mitchell van Bergen

Hij debuteerde in december 2015 tegen FC Twente kon bijna niet mooier. Met zijn 16 jaar en 113 dagen oud was Van Bergen de jongste debutant ooit voor Vitesse. Zijn eerste wedstrijd in de basis tegen Willem op 7 augustus van dit jaar had nog mooier kunnen zijn als zijn schot bij een 0-3 tussen de palen was beland. De bal belandde echter tegen het aluminium. Pleister op de kleine wonde was dat zijn teamgenoot Nathan de rebound in het doel werkte.

Ferdi Kadioglu

Ook bij de Nijmeegse concurrent kwam dit seizoen een zeer jonge speler binnen de lijnen. Kadioglu maakte in de uitwedstrijd tegen AZ zijn debuut voor NEC. Met 16 jaar en 326 dagen was hij de jongste debutant ooit voor de Nijmegenaren in de eredivisie. Helaas voor de jongeling verloor zijn ploeg met 2-0.

Jasper Cillessen

De keeper uit Groesbeek maakte vlak voor het sluiten van de transfermarkt een droomtransfer naar FC Barcelona. Cillessen mocht zelfs op 10 september 2016 al opdraven tegen promovendus Deportivo Alaves door een blessure bij concurrent Marc-Andre ter Stegen. Het werd echter een debuut om snel te vergeten. Zonder sterspelers Lionel Messi, Luis Suárez en Andres Iniesta in de basis verloor de Spaanse topclub echter verrassend met 1-2.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!