Douglas J. Charlton: Tien dagen in september ‘44

EDE - In september 1944 landden duizenden Britse parachutisten op de Ginkelse Heide om, als onderdeel van Operatie Market Garden, de brug over de Rijn te veroveren. Soldaat Douglas J. Charlton was een van hen.

Als 21-jarige soldaat streed Douglas J. Charlton mee in de Slag om Arnhem. De maakster van de documentaire, Maaike Kuyvenhoven zegt over hem: 'In deze film vertelt hij tot in detail over die tien helse dagen. Veertig jaar lang durfde hij niet terug te keren naar Oosterbeek. Hij schaamde zich voor de manier waarop hij het dorp had moeten achterlaten. Maar vanaf 2008 kwam hij terug voor de herdenkingen. En hij werkte mee aan deze documentaire. Dankzij het sterke geheugen en de typische Engelse humor van deze opmerkelijk Brit blijft het verhaal van de Slag om Arnhem, en de vele soldaten die tijdens die strijd de dood vonden, in leven. Tussen de regels door geeft hij zijn kritische blik op de legerstaf van toen. Daarmee gaat deze film behalve over de Slag om Arnhem ook over leiderschap en vriendschap.'

Deze documentaire is te zien in het kader van de herdenking van de Slag om Arnhem. KLIK HIER voor meer informatie hierover.

De makers 

Regisseur Jan Cees ter Brugge werkt voor de VARA televisie en heeft in het verleden documentaires gemaakt over Max Moszkowicz in Auschwitz, met Conny Mus over Yad Vashem en de serie Oorlogswonderen. Daarnaast is hij actief als filmmaker voor het Verzetsmuseum in Amsterdam. 

Journalist Maaike Kuyvenhoven maakt vanuit haar bedrijf Met andere woorden portretten van mensen en bedrijven. Vorig jaar verscheen haar boek Moeder, de vrouw. 21 portretten van moeders van nu. Vijf jaar geleden leerde ze Douglas J. Charlton kennen en ze wist: zijn verhaal moet de wereld in.

Zondag 18 september 17.20 uur deel 1, 18.20 deel 2 (daarna worden beide delen de hele avond om en om herhaald)

Deel 1:

Deel 2:

 

Meer over dit onderwerp:
GLD doc
Deel dit artikel:

Reageren