'Herman du Bois uit Putten moet voorwaardelijke werkstraf krijgen voor rol in drugszaak'

ZUTPHEN - Als het aan de reclassering ligt, krijgt Herman du Bois een voorwaardelijke werkstraf voor zijn rol in een grote drugszaak. Vanwege zijn eerdere traumatische ervaring zou een gevangenisstraf onwenselijk zijn. Dat komt naar vrijdag voren tijdens de rechtszitting in Zutphen.

Du Bois zat eerder 7 jaar onterecht vast voor de moord op Christel Ambrosius, bekend als de Puttense moordzaak. Nu wordt hij verdacht van de productie en verwerking van grote hoeveelheden MDMA, een grondstof voor xtc. Ook zijn 32-jarige zoon stond vrijdag terecht.

Tijdens de hoorzitting gaf Du Bois aan een kleine vrachtwagen te hebben bestuurd die spullen vervoerde van Neede naar een drugslab in Borculo. 'Ik ga daar niet om liegen', zei de 55-jarige Puttenaar. Hij zou bij de zaak betrokken zijn geraakt door financiële problemen.

Onkruidbestrijdingsmiddel

Du Bois dacht echter dat het ging om het produceren van een onkruidbestrijdingsmiddel. 'Ik wist echt niet dat het ging om dit soort zaken. Dat hoorde ik pas van de politie.' Ook de zoon van Du Bois deed klusjes voor geld. Net als zijn vader schrok ook de zoon toen hij hoorde dat het om drugs ging.

'Ik wist wel dat het niet helemaal zuiver was, maar ik vroeg er niet naar. Ik had het kunnen weten, maar ik wou centjes verdienen', gaf de oudste Du Bois aan. 'Ik deed ook steeds meer. In het begin alleen een tuintje. Dan plots naar andere locaties rijden. Toen dacht ik: de spullen uit België mag je hier niet verkopen. Toen wist ik dat het geen nette dingen waren.'

Vondst MDMA-laboratorium

De drugszaak kwam aan het rollen toen de politie in het Belgische Leuven het transport van een grote partij chemicaliën volgt. Dat leidde uiteindelijk tot de vondst van een MDMA-laboratorium in Borculo en 2 opslagplekken voor de grondstoffen in Putten.

Ook vond de politie in Middelie, Kockengen en Kortenhoef locaties waar vermoedelijk de xtc-grondstof werd geproduceerd. Du Bois werd in juli 2014 aangehouden voor onder meer de transport van de chemische stoffen. In de woning van Du Bois vond de politie 4 xtc-pillen die leken op de pillen in Borculo. 'Daar wist ik niets van', gaf hij tijdens de rechtszaak aan.

Dertien verdachten

In totaal werden dertien verdachten opgepakt. De rechter schorste vrijdag rond 16.30 uur de rechtszaak. De zitting gaat maandag verder. De hele rechtszaak duurt tot en met 22 september. De rechter doet op 8 november uitspraak.

Zie ook: Herman du Bois en zoon voor rechter vanwege mogelijk betrokkenheid bij grote drugszaak

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Politie Putten Rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: