Nieuws

Misschien wel de grootste Apekop van Nederland, in Wolfheze

Hij is de paddenstoel van het jaar en heeft zijn vaste plek op een dode beuk in de bossen tussen Wolfheze en Oosterbeek: de pruikzwam van boomadviseur Simen Brunia. Door gunstige groeiomstandigheden meet de zwam nu een halve meter bij een halve meter. © Simen Brunia
WOLFHEZE - Hij is de paddenstoel van het jaar en heeft zijn vaste plek op een dode beuk in de bossen tussen Wolfheze en Oosterbeek: de pruikzwam van boomadviseur Simen Brunia. Door gunstige groeiomstandigheden meet de zwam nu een halve meter bij een halve meter.
Het is misschien wel de grootste paddenstoel van Nederland, stelt Bennekommer Brunia. Pruikzwammen komen oorspronkelijk uit China en zijn in Nederland een zeldzaamheid. De boomadviseur doet geheimzinnig over de precieze vindplek.

Smaakt als kreeft

Niet alleen omdat 'ie zo groot of zeldzaam is, maar ook omdat pruikzwammen heel goed smaken. 'Deze gourmetpaddenstoel heeft een zachte smaak, net als kreeft. Het is geschikt om te bakken en als saus met room en witte wijn', zo is ergens in een kookboek te lezen.
De pruikzwam groeit nagenoeg alleen in stamwonden van beuken. In een heel bijzonder geval kan Apekop, zoals de zwam in volksmond heet, ook in oude eiken groeien.