Oktober, dat wordt de maand van de wildaanrijdingen

UDDEL - Er zijn weliswaar veel wilde zwijnen op de Veluwe, maar het aantal aanrijdingen valt nog relatief mee. In oktober, dan wordt dat veel erger. Dat zegt Gijs van Aardenne van Stichting Wildaanrijdingen Nederland. Want dan gaan de dieren op zoek naar voedsel en steken de weg over.

Het aantal wilde zwijnen op de Veluwe is dit jaar explosief gestegen. De dieren hebben door een zachte winter en een grote hoeveelheid voedsel zich extra kunnen voortplanten.

Beluister hieronder het gesprek met Gijs van Aardenne op Radio Gelderland

De grote hoeveelheid wilde zwijnen levert nu nog weinig problemen op omdat de dieren zich in de bossen bij de eikenbomen en beuken ophouden. Daar is nu nog genoeg voedsel voor ze te vinden. Begin oktober, wanneer het kouder en natter wordt, gaan de dieren op zoek naar eten en willen ze nog weleens de weg oversteken.

Van Aardenne waarschuwt dat die periode veel aanrijdingen plaatsvinden.

Naast preventieve maatregelen als het plaatsen van hekken en reflecterende lampen aan de kant van de weg worden de dieren ook afgeschoten. Dit gebeurt met name bij de zwijnen die zich ophouden rondom wegen waar veel ongelukken gebeuren.

Meer over dit onderwerp:
De Veluwe Natuur
Deel dit artikel: