Fotograaf Johan blogt: Landschapsfotografie op de Paarse Heide

RHEDEN - De eerste draaidag, spannend! “Weet je al wat je gaat zeggen?” vraagt cameraman Stefan al puffend. Ja we hebben wel de perfecte dag uitgekozen, het is meer dan 30 graden en om dan op de heide te staan zonder schaduw is best heftig. “Eigenlijk nog geen idee”. “Maar wat wil je gaan laten zien?”. Dat had ik wel meteen gezien, toen ik ’s morgens begon had ik deze karakteristieke dode boom al zien staan. Eigenlijk had ik alle beelden al in mijn hoofd maar moest de goede locaties nog vinden.

Ik ben deze week maar liefst 3 ochtenden vroeg naar de Posbank gegaan.  Als de zon eenmaal opkomt is er dat korte moment waarbij je al wel de zon ziet maar hij nog niet echt zijn licht over het landschap schijnt. Vlak vóór het moment van het eerste gouden licht is het dal nog in het koude blauwe licht gehuld.

De zon komt nèt boven de horizon op maar het dal is nog blauwig van de nacht.

Als dan eenmaal de zon op is werpt hij zijn gouden licht over het landschap. Ondanks dat er geen mist in het dal hing waren de bomen wel zóveel bedauwd dat je heel mooi de stralen van de zon langs de bomen kunt fotograferen.

Gouden heide, door het gebruik van een lichte telelens èn de zon nèt buiten je beeld te houden krijg je het meest intense gouden licht vlak na zonsopkomst.

Wanneer de zon eenmaal wat verder op is wordt hij te fel om nog direct in beeld te nemen. Dan kun je je toevlucht zoeken tot bomen waar je hem achter plaatst. Zeker wanneer het licht nog warm en niet te hard is kun je hiermee een fijne ochtendsfeer creëren.

De zon achter een boom geplaatst waardoor het licht wat wordt getemperd. Omdat hij nog laag aan de horizon staat is hij nog warm van kleur en niet te fel.

Ik had deze ochtend de boom al eerder gezien en was er al op een andere manier mee beziggeweest. Hij triggert mij enorm en ook nu nog ben ik er nog lang niet klaar mee.

De zon net vanachter de boom laten ‘sneaken’ in combinatie met een hoog diafragmagetal (f/22) waardoor de zon gaat stralen. De extreme groothoek komt door gebruik van een fisheye lens.

Tijdens de opnames zijn we verdergegaan met deze boom. Eerste van afstand waarbij ik al meteen doorhad dat de inmiddels felle witte lucht niet in beeld moest, dan helpt zo’n heuvel enorm waardoor je je eigen standpunt makkelijk een paar meter kan verhogen.

Zoek een goed standpunt, in dit geval zó hoog op de heuvel dat je de witte lucht mooi kwijt bent. De aandacht blijft nu in het beeld. Ook komen de lagen van de andere heuvel mooier naar voren.

“En nu?” Vraagt Stefan. Dezelfde boom! Maar nu laten zien wat een groothoek (uitzoomen) doet, zelfde onderwerp maar het verschil laten zien tussen standpunt en objectief. Bijt je vast in een onderwerp, wees niet tevreden met één beeld van een onderwerp. Wat is er nog meer mogelijk!

Wat het verschil kan zijn tussen staan en door de knieën gaan. De boom toornt nu boven mij uit en ik  waan mij nu in een zee van paarse heide..

Ga dus niet alleen hetzelfde onderwerp met meerdere objectieven te lijf, of van diverse afstanden, maar bedenk ook dat het een groot verschil kan maken hoe hoog of laag je staat. Schroom niet om hoger te gaan staan tot zelfs plat op je buik te liggen.

“Eindelijk klaar?” vraag ik hoopvol, mijn voorhoofd gutst en mijn pet is bijna doorweekt. “Bijna” zegt Stefan met een glimlach… “alleen nog alle loopjes en de afkondiging…”. 

 

Heeft u zelf een mooie foto van de heide, of wilt u foto's van andere fotografen van de Gelderse zien? Kijk dan op BuitenGewoon.nl.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Johan van der Wielen is één van de twee natuurfotografen die in de tv uitzendingen van BuitenGewoon tips geeft voor de mooiste natuurfoto's.
Meer over dit onderwerp:
BuitenGewoon Blog
Deel dit artikel: