BuitenGewoon uitzending 6 september 2016

ARNHEM - Op 6 september begint een nieuwe reeks van 15 uitzendingen van het natuurprogramma BuitenGewoon bij Omroep Gelderland. Met in de eerste uitzending:

Vissen krijgen zender

Vissen hebben het moeilijk in Nederland. Door de aanleg van sluizen en stuwen zijn veel beekjes onbereikbaar geworden. En juist die ondiepe delen van de beken zijn ideale paaigronden. Het waterschap Rijn en IJssel heeft de afgelopen jaren met vistrappen veel beken weer bereikbaar gemaakt. Maar vinden de vissen de weg ook, dat is de grote vraag? Om dat te controleren krijgen duizenden vissen vanaf de IJssel een klein zendertje ingespoten. Zodat ze exact gevolgd kunnen worden waar ze naar toe gaan.

Meer informatie: Vissen zenderen

Mooie natuur in eeuwenoud Bronkhorst

Bronkhorst is niet alleen één van de oudste stadjes van Nederland, rond de historische woningen en boerderijen is veel mooie natuur te vinden. Op de slotheuvel groeien zeldzame plantjes als Bosanemoon, Italiaanse Aronskelk, Klimopereprijs en Speenkruid. En als je goed om je heen kijkt, blijkt in de boom langs het wandelpad een Ransuil nieuwsgierig toe te kijken.

Meer informatie: Bronkhorst

Redt de Bijen

Albert van Rheede is chef Kok van een Wellnesscentrum in Nijmegen. Je vindt hem achter het fornuis maar net zo vaak bij zijn bijenkasten in het bos. Want zonder bijen, zonder bestuiving, geen lekker eten. Maar het gaat slecht met de bijen, bijvoorbeeld door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het tekort aan nectar en stuifmeel. Albert roept iedereen op een zakje wilde bloemenzaad te kopen, kwistig rond te strooien in achtertuin of langs de waterkant, zodat de bijen genoeg te eten hebben. Dan zorgen de bijen weer voor het bestuiven van bloemen en de productie van honing. En daar maakt Albert dan weer honingkoekjes van. Kijk hier voor het recept.

Meer informatie: Stadsbijen

Kijk op Facebook voor meer foto's van deze opnamedag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
BuitenGewoon, elke dinsdag op TV Gelderland, vanaf 17.20. Ieder uur herhaald.
Meer over dit onderwerp:
BuitenGewoon Uitzendingen
Deel dit artikel: