Nieuws

NVWA neemt vleespakketten van Boodschappenbank in beslag

Joop Lamers van de Boodschappenbank met de vleespakketten.
Instanties hebben zaterdag een einde gemaakt aan het uitdelen van vleespakketten door de Boodschappenbank Gelderland en Noord-Brabant. Zes vrijwilligers stonden op het punt om vleespakketten vanaf een inzamelpunt in Haaren (NB) te verspreiden over 172 mensen die het vlees eerder deze week via Facebook hadden besteld.
ZALTBOMMEL - Instanties hebben zaterdag een einde gemaakt aan het uitdelen van vleespakketten door de Boodschappenbank Gelderland en Noord-Brabant. Zes vrijwilligers stonden op het punt om vleespakketten vanaf een inzamelpunt in Haaren (NB) te verspreiden over 172 mensen die het vlees eerder deze week via Facebook hadden besteld.
'Wij leveren aan mensen die te maken hebben met schulden, weinig te besteden hebben, maar net 3 of 4 euro leefgeld teveel hebben om in aanmerking te komen voor de Voedselbank', vertelt voorzitter Joop Lamers uit Zaltbommel, voorzitter van de Boodschappenbank.
Via een Facebookgroep met 4000 leden kan het vlees besteld worden voor 2,50 euro per kilo. De worsten, kippenpoten of speklappen worden volgens Lamers geleverd door een ondernemer die hetzelfde vlees ook verkoopt op de markt.
'Op donderdag halen we het geld op in enveloppen en op vrijdag maken we de bestellingen klaar.'
Volgens Lamers is er niets mis met het vlees dat verpakt in koeltasjes en in afgeplakte auto's rondgebracht zou worden.
Volgens de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) is er sprake van een risico voor de volksgezondheid, omdat het vlees ongekoeld vervoerd wordt. Bovendien heeft het vlees niet de juiste etiketten en is het onduidelijk wat de houdbaarheidsdatum is. 
'Het risico werd alleen maar groter door het recente warme weer. Daarom is er zaterdag ingegrepen bij de levering.'
Joop Lamers is boos op de autoriteiten. 'Ik denk dat ze wel met honderd mensen actief waren vandaag. Het leek wel een razzia. Op verschillende adressen hebben ze invallen gedaan. Telefoon, laptops, administratie, alles is in beslag genomen.'
Volgens Lamers is bovendien de temperatuur van het vlees niet op de juiste manier gemeten. 'De thermometer stond op 17 toen die het vlees inging. Die hoor je te resetten. Ik heb daar aangifte van gedaan.'
'172 mensen die vleespakketten hebben besteld, zijn gedupeerd', zegt de voorzitter van de Boodschappenbank zaterdagavond. 'Ik ben nu aan het rijden om alsnog vlees te bezorgen.'

Zie ook:

  • NVWA-IOD maakt einde aan verkoop vlees via facebookgroep (NVWA.nl)
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!