Nieuws

Orka Morgan bijt haar tanden stuk op het beton van haar bassin

Bijtsporen van Morgan op de betonnen rand van het bassin
Het gaat slechter en slechter met orka Morgan sinds ze is vertrokken uit Harderwijk. Ze bijt haar tanden steeds verder stuk op de randen van haar betonnen zwemverblijf in dierentuin Loro Parque op Tenerife. Dat meldt de Free Morgan Foundation uit Nijmegen in een bijna zeventig pagina's tellend rapport dat afgelopen maand werd gepubliceerd.
NIJMEGEN - Het gaat slechter en slechter met orka Morgan sinds ze is vertrokken uit Harderwijk. Ze bijt haar tanden steeds verder stuk op de randen van haar betonnen zwemverblijf in dierentuin Loro Parque op Tenerife. Dat meldt de Free Morgan Foundation uit Nijmegen in een bijna zeventig pagina's tellend rapport dat afgelopen maand werd gepubliceerd.
Twee bestuursleden van de Foundation reisden in april dit jaar naar Morgan, vertelt vice-voorzitter Hester Bartels uit Nijmegen. De in orka's gespecialiseerde bioloog Ingrid Visser uit Nieuw-Zeeland en Rosina Lisker. Zo konden ze in de dierentuin op het Canarische eiland met eigen ogen zien hoe het met Morgan gaat.
Het is niet voor het eerst dat ze Morgan opzochten. Ook eerder waren al grote zorgen over haar welzijn en gezondheid. De conclusie na het laatste bezoek: 'als dit zo door gaat heeft het enorme, veelbesproken dier, niet lang meer te leven.' Al denkt men daar in Loro Parque heel anders over. Volgens de Free Morgan Foundation zijn er plannen om met haar te gaan fokken.

Teken van frustratie en verveling

Niet alleen de tanden van Morgan zijn stuk, ook de andere orka's van Loro Parque hebben kapotte tanden. Het is een bekend gegeven dat orka's hun tanden verbrijzelen door te kauwen op het beton en metaal van de bassins waar ze in gevangenschap in verblijven. Volgens de deskundige Ingrid Visser een teken van frustratie en verveling door die gevangenschap.
De achteruitgang van de tanden van Morgan sinds haar vertrek uit Harderwijk

Groot risico

De kapotte tanden zijn pijnlijk. 'De foto's van de tanden van de orka's spreken voor zich', stelt de Free Morgan Foundation. 'Iedereen die wel eens een gaatje heeft gehad, of een afgebroken, een geheel getrokken tand of de boor van de tandarts kent, weet hoe pijnlijk het ook voor een dier als Morgan moet zijn.'
De breuken zijn ook ook een groot risico voor de algehele gezondheid van de dieren omdat bacteriën zo in de bloedbaan van de orka's kunnen komen. Dat kan onder meer leiden tot hartproblemen, longontsteking of zelfs de dood.

Niet voor het eerst ophef

Het is niet voor het eerst dat er ophef ontstaat over de situatie van Morgan op Tenerife. Eerder doken beelden op van de orka die hard tegen de hekken van een bassin aanzwom en zichzelf strandde op het beton naast een bassin. Onnatuurlijk gedrag volgens Visser, waarschijnlijk om te ontsnappen aan de agressie van andere orka's in de bassins.
De directie van het dierenpark heeft bij herhaling gesteld dat ze het beste voor hebben met Morgan en de andere dieren en daarbij binnen de kaders van de wet te handelen. In tegenstelling tot de bevingen in het rapport van de Free Morgan Foundation vertonen de tanden volgens het park slechts slijtage.
Morgan zet haar tanden in het beton
In een verklaring laat het park weten dat Visser tijdens haar bezoek rapporten heeft gekregen van de hand van een onafhankelijke dierenarts met meer dan 40 jaar ervaring met orka's. Volgens Loro Parque het bewijs dat er geen zorgen zijn over de gezondheid van Morgan.
De Free Morgan Foundation stelt dat de kapotte tanden van de dieren exemplarisch zijn voor hun algehele ongezonde staat van zijn in gevangenschap in het park. Morgan en de andere orka's zouden zo snel mogelijk moeten worden bevrijd uit hun betonnen bassins om verdere schade aan hun tanden te voorkomen. Het zou anders onoprecht en hypocriet van Loro Parque zijn om te stellen dat ze het beste voor hebben met de dieren en hun welzijn als prioriteit te zien.

Vertrek uit Harderwijk

De jonge Morgan werd op 23 juni 2010 uit de Waddenzee gered en naar het Dolfinarium in Harderwijk gebracht. Vermoedelijk was ze verdwaald in de buurt van Schotland, en kreeg daarom in Harderwijk een Keltische meisjesnaam.
Terwijl Morgan herstelde werd de vraag gesteld of ze gezond genoeg zou zijn om terug de natuur in te gaan en of ze haar familie terug zou kunnen vinden, wat essentieel wordt geacht voor haar overlevingskansen. In december 2010 werd de bekend gemaakt dat het onverantwoord zou zijn om Morgan in de vrije natuur uit te zetten. 
Morgan in het Dolfinarium in Harderwijk
Verschillende actiegroepen verenigd in de Orka Coalitie waren echter van mening dat het zoogdier wel degelijk terug de zee in zou kunnen en het recht had om haar vrijheid terug te krijgen. Dat leidde tot rechtszaken. Ook de landelijke politiek werd bij de kwestie betrokken.
Op op 19 juni 2011 werd bekend dat het Dolfinarium een vergunning had aangevraagd, bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, om het dier onder te brengen in het Spaanse dierenpark Loro Parque op Tenerife. Een paar maanden later, in november, verhuisde Morgan van Harderwijk naar Tenerife. Voor het verladen in Harderwijk was een noodverordening uitgevaardigd vanwege mogelijke protesten, maar die bleven uit.

Toenemend protest

Recent nemen de protesten tegen parken als Sea World, Loro Parque en het Dolfinarium toe. Een documentaire 'Blackfish' uit 2013 stelde misstanden bij Sea World aan de kaak en ook het Dolfinarium is onderwerp van protest. Het TV-programma Rambam stelde in maart dat het Dolfinarium eigenlijk een circus met dieren is en daarmee onwettig. In juni protesteerde de voormalig trainer van de wereldberoemde Dolfijn Flipper met anderen voor de poorten van het Harderwijkse park.

Zie ook: