Eerdere tornado's in Gelderland zorgden voor ravage, gewonden en ook doden

ARNHEM - De kleine tornado die Vorden zondagavond teisterde is niet de eerste die in onze provincie schade veroorzaakt heeft. In Gelderland hebben in het verleden vaker tornado's en windhozen huisgehouden, soms met fatale gevolgen. Een overzicht.
  • Een valwind over camping Kemerplas in Vethuizen bij Doetinchem kost op 14 juli 2010 het leven van een 62-jarige vrouw uit Nieuwegein. Later overlijdt ook een 66-jarige man uit Wageningen in het ziekenhuis aan de verwondingen die hij oploopt. Door de storm worden zo'n twintig caravans tientallen meters weggeslingerd. Tien belanden in het water. De storm blaast verderop vijf hoogspanningsmasten omver.

  • Ook een windhoos trekt op 17 juli 1987 een spoor van vernieling door de omgeving van Oldebroek (zie foto van Wikipedia). Boerderijen en de kassen van een kwekerij raken zwaar beschadigd.

  • De laatste zware tornado die ons land treft, verwoest op 25 juni 1967 in Tricht een complete woonwijk. 5 inwoners komen om, honderden raken dakloos.
  • Op 27 maart 1966 verwoest een zware windhoos in Winterswijk, het Winterswijkse Feestgebouw aan de Haitsma Mulierweg. Ook in de omgeving richt de windhoos veel schade aan. Aan de Wilhelminastraat, de Groenloseweg en Morgenzonweg waaien daken geheel of gedeeltelijk weg, zoals het dak van de kantine van voetbalvereniging WVC.
  • Tijdens onweer op 23 augustus 1950 trekt een tornado dwars over de Veluwe. De tornado begint bij Harskamp en stopt bij Epe. Doordat de tornado over een dunbevolkt gebied gaat blijft de schade beperkt tot verwoeste huizen. Koningin Juliana bezoekt samen met haar dochters Irene en Margriet slachtoffers in Kootwijk en het kroondomein bij Hoog Soeren dat ook zware schade heeft opgelopen.
  • Een tornado met F4-kracht treft op 1 juni 1927 het gebied tussen Lichtenvoorde en Neede. In het totale getroffen gebied (zie kaart) vallen 10 doden en 150 gewonden.

  • Noodweer trekt 10 augustus 1925 vanuit Brabant via Nijmegen naar Duitsland. Heumen, Malden, Millingen aan de Rijn, Doetinchem, Ruurlo, Neede maar vooral Borculo worden getroffen. In Borculo (zie filmpje) zijn 750 huizen beschadigd, 240 moeten als verloren worden beschouwd. Er vallen in totaal 4 doden en 80 gewonden. Uit diverse schadefondsen gaat 2,2 miljoen gulden naar Borculo.

Categorieën tornado's

Tornado's worden in zwaarte onderverdeeld. Dit gebeurt met de schaal van Fujita, van F0 naar F5. F0-tornado's brengen lichte schade aan, F5-tornado's zijn catastrofaal. Met de F wordt de windsnelheid aangemerkt, met EF is dat ook zo maar wordt rekening gehouden met de kwaliteit van bouwconstructies; ook bij lagere windsnelheden kan behoorlijke schade aan gebouwen ontstaan.

Zie ook:

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: