Nieuws

Minister Bussemaker: ophef over subsidie aan De Staat was raar

'Waarom zou een popband geen subsidie krijgen?' Dat zei minister Bussemaker van Cultuur vrijdag over de subsidie aan de Nijmeegse popband De Staat.
BIDDINGHUIZEN - 'Waarom zou een popband geen subsidie krijgen?' Dat zei minister Bussemaker van Cultuur vrijdag over de subsidie aan de Nijmeegse popband De Staat.
Ze reageerde op het festival Lowlands in Biddinghuizen voor het eerst in het openbaar op de beslissing van het Fonds Podiumkunsten om de Nijmeegse band bijna een miljoen euro subsidie te geven, verspreid over vier jaar. Dat besluit leidde tot discussie.
'Het is een misverstand om te denken dat elke popband zomaar even geld kan verdienen. De subsidie is er om verschillende cultuurvormen te ondersteunen waar dat nodig is. En ik vind het eigenlijk wel goed dat het Fonds Podiumkunsten echt ook die diversiteit in cultuuruitingen op die manier ondersteunt. Maar altijd onder hele strenge voorwaarden, want daar gaat het natuurlijk allemaal om, dat het van een hele goede kwaliteit is. En dat hebben ze blijkbaar laten zien', aldus Bussemaker.

Caro Emerald

Volgens de minister is de exportwaarde van een band als De Staat niet te onderschatten. 'Ik vind het heel mooi dat we popartiesten hebben die ook in het buitenland optreden. Een paar jaar geleden is er een enorm politiek gedoe geweest over Caro Emerald. Ik was heel blij dat we haar een klein steuntje in de rug konden geven, het was ook niet meer dan dat, om het buitenland te laten zien wat voor fantastische artiesten wij hebben.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!