Nieuws

Floris en Sindala, zoals u ze nooit zag - opgedoken tv-beelden in kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Niemand wist van het bestaan ervan af, maar er bestaan nooit eerder uitgezonden beelden van de tv-serie Floris. Vrijdagavond worden ze na 50 jaar voor het eerst uitgezonden in kasteel Doornenburg.
Op die plek is de hitserie van weleer voor een groot gedeelte opgenomen. Rutger Hauer, die de rol van Floris speelde, zal aanwezig zijn bij de vertoning. Het betekende voor hem zijn grote landelijke doorbraak, waarna een internationale carrière volgde.
In de serie beleven Floris en zijn metgezel Sindala diverse avonturen in het toenmalige Gelre. De serie had twaalf afleveringen en werd in 1969 in zwart-wit uitgezonden door de NTS (Nederlandse Televisie Stichting).
Luister hier naar een gesprek met Remie Aleven, directeur van het kasteel én Floris-fan: 'Deze serie was baanbrekend'
De dertiende aflevering 'Het Gericht' is nooit uitgezonden. Ze moesten stoppen met de opnames, omdat het budget was overschreden of dreigde te worden.

Persoonlijk archief

Het ruwe materiaal van de 13e aflevering zat in het persoonlijke archief van de schrijver van de serie - Gerard Soeteman - en kwam naar boven toen het werd gearchiveerd in het Filmmuseum EYE in Amsterdam.
Paul van den Heuvel van Museum Mediadrome nam het initiatief om het materiaal alsnog af te monteren. De missende scènes zijn opgevuld met zwartwittekeningen. Daarnaast is er een documentaire gemaakt.

Rutger Hauer als Floris

Voor Rutger Hauer betekende de rol van Floris van Rosemondt in de gelijknamige serie zijn doorbraak als acteur. Hauer wist niet van het bestaan van de beelden voor een dertiende aflevering.
Na deze première zullen de nieuwe Florisaflevering en de documentaire te zien zijn bij kasteel Doornenburg voor het grote publiek.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!